Az amerikai Függetlenség Napja a megosztottság jegyében

Az Egyesült Államok szombaton társadalmi megosztottság jegyében ünnepelte 1776. július 4-én kikiáltott függetlenségének 244. évfordulóját – tudósított róla a Magyar Békekör vasárnap. (A kép forrása: www.mnnonline.org) 

A társadalmi egyenlőtlenség és a megélhetési gondok miatt növekvő elégedetlenséget sok helyütt faji zavargások egészítették ki. Egy radikális csoport Baltimore-ban ledöntötte Kolumbusz Kristóf, Amerika felfedezőkének szobrát. Tettét azzal indokolta, hogy a felfedező nyitott utat az amerikai földrész bennszülött népeinek kiirtása, mások leigázása és gyarmatosítása előtt. Más amerikai nagyvárosokban olyan személyek szobrát döntötték le, akiknek közük volt az afrikai bennszülöttek Amerikába hurcolásához, a rabszolgatartáshoz, a mindmáig tapasztalható faji megkülönböztetéshez.

A faji egyenjogúságért negyven nagyvárosban, köztük Washingtonban és New Yorkban éjjeli kijárási tilalmat rendeltek el.

Ünnepi beszédében Donald Trump elnök azt mondta, hogy Amerika újra erős lesz, hasonlóképpen ahhoz, amilyen naggyá tették hősei, akik legyőzték a nácizmust, a fasizmust, a kommunizmust, és megvédték az amerikai értékeket. Közölte, hogy most a marxisták, az anarchisták, a fosztogatók, az agitátorok legyőzése van folyamatban. Többször is terroristának nevezte a lázadókat, az amerikai Demokrata Pártot pedig a radikális baloldalhoz sorolta.

Joe Biden, demokratapárti elnökjelölt megértően viszonyult a lázadók követeléseihez, és azt mondta, hogy a rasszizmus kétszáz éves múltra tekint vissza Amerikában. Biden mind a nyolc választókörzetben vezet Trumppal szemben, ahol eddig előválasztást tartottak – jelezte a tudósító.

Megfigyelők megjegyzik: az amerikai nemzeti ünnep alkalmából Donald Trump Matteo Salvinitől, az olasz radikális jobboldal vezetőjétől és Orbán Viktortól kapta a legbensőségesebb hangvételű üzenetet. Közvetve mindketten érzékeltették, hogy Bidennel szemben Trump újraválasztásában érdekeltek.