Holnap folytatódik az Akadémia közgyűlése

Hétfőn, július 6-án online folytatódik az MTA 193. közgyűlése, a július 1-jéről elmaradt napirendi pontok előadásával és megvitatásával. A közgyűlés tagjai ezután meghallgatják a jelölő bizottság jelentését, és megvitatják a jelöltekre tett javaslatokat.

A technikai kockázatok elkerülése végett szavazásra csak az ülés lezárása után, az Akadémia ismert és kipróbált e-választási rendszerében kerül majd sor.
A július 1-jéről elmaradt öt érdemi döntést a közgyűlési vita után, július 6-án délutántól 24 órás időtartamra kiírandó e-szavazással hozza meg a közgyűlés. Ezzel párhuzamosan, egy időben lehet majd szavazni az elnök, a főtitkár, a főtitkárhelyettes és az alelnökök személyére is.
Július 7-én délután (a 24 órás szavazási időtartam lezárása után) kihirdetik a szavazások eredményét. Az új vezetők személyéről közlemény jelenik meg. Ugyancsak július 7-én újabb 24 órára szavazást írnak ki a választott elnökségi tagok, a könyv- és folyóirat-bizottság elnöke és a közgyűlés által választandó bizottságok tagjainak megválasztására.

Ennek a fordulónak a lezárása után (előreláthatólag július 8-án, szerdán délután) ünnepélyes eredményhirdetés lesz, az új elnök és a leköszönő elnök beszédével. Ezt követően az új vezetők online sajtótájékoztatót tartanak, amelynek platformja a Zoom-program lesz.

„Elfogyott az internet”: félbeszakadt az Akadémia közgyűlése