A jó szomszédság jegyében? Orbán érdekpolitikusnak minősítette az osztrák kancellárt

Orbán Viktor az Európai Néppárt számára kampányolva fogadja Heinz-Christian Strachét, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjét, alkancellárt Budapesten. Feltett szándéka ugyanis, hogy meggyőzze párttársait az Európai Néppártban az olasz Salvini vezette populista és az osztrák szélsőjobb Szabadság párttal való együttműködésre – adta közre az ORF, az osztrák közszolgálati rádió és tévé tudósításában.

Miközben Sebastian Kurz konzervatív néppárti kancellár elutasít minden, ehhez hasonló kezdeményezést, mondván: az EPP nem foghat össze még a választások erejéig sem a Le Pen-féle radikálisokkal vagy az német testvérpártjával, az AfD-vel sem, aközben Orbán Viktor – értékeli a helyzetet az ORF – épp Kurz kancellár koalíciós együttműködését hozza fel követendő példának az EPP számára.

A nagy példányszámú Kleine Zeitung osztrák lapnak Orbán Viktor – ahogy ők hirdetik – exkluzív interjút adott mai megjelenéssel, és itt elmondta, hogy az osztrák koalíciós kormányzás – azaz a jobbközép és a jobbos párt együttműködése Budapestről nézve a legjobb modell lenne Európa jövője szempontjából. Az EPP győzelmi esélyét is növelné. Orbán szerint az európai elit hanyatló korszakába lépett, mert nem bíznak az erős vezetőben. Amikor megkérdezi a riporter, mit szól ahhoz, hogy Sebastian Kurz eltávolodott tőle, akkor a kancellárt érdekpolitikusként minősíti, akit nem a szíve irányít – vele és általában a magyarokkal szemben –, akik a magyar kormányfő szerint mindig a szívük és nem az eszük szerint szavaznak. Tíz év múlva azokat fogjuk kontroll alatt tartani, akik most minket bírálnak – fogalmazott Orbán. Az EPP-vel pedig az a baj, mint Kurzcal is, akit roppant tisztel egyébként, mert fiatal kora ellenére hatalmas eredményeket ért el –, hogy egyre inkább balra tolódnak és a szocialistákkal barátkoznak. Ilyen kompromisszumokkal a néppárt elveszíti identitását.

Orbán személy szerint sokkal inkább húz a kisebb, most erősödő karakteres jobboldali pártokhoz, mert nem hirdetik ugyan, hogy kereszténydemokraták, de valójában azok. Megrökönyödést kelt, hogy Le Pen pártját is a keresztény értékrend képviselőjének tekinti Orbán, azért, mert a nemzetet és a családot állítja előtérbe. A szocialista Európa építése Orbán szerint adóemeléssel, bürokrata-rendszerrel, túlszabályozással és még magasabb adósságokkal fog járni. Nagy árat fog ezért fizetni Németország és Ausztria is – véli Orbán. Az FPÖ rasszizmusára Orbán a liberalizmus túltengésével vág vissza, példaként említve a liberális civil szervezeteket, a médiát, az agytrösztöket, az akadémiát és a rajta kívüli összes politikust. Ők ugyanis nem a szívükre hallgatnak, amikor politizálnak. Ez Európa nagy baja.

Neki viszont megadatott az a lehetőség, hogy a politikai szabadság luxusát élvezhesse Magyarországon, mert a magyarok rá szavaztak és ő: ami a szívén, az a száján. A liberalizmus – beismeri – előrevitte Magyarországot 1867–1914 között, de 1848 győzelmét is az hozta. Ugyanakkor ma a fasizmus, a nacionalizmus, populizmus kifejezéseket mind csak a liberálisok használják, s ezzel a szabadságunkat támadják folytonosan. Ezért hirdette meg az illiberális demokráciát, mert neki ne a liberálisok mondják meg, mit és hogyan csináljon.

Jean-Claude Junckerről azt mondja, jó ugyan a viszonya vele, de két nagy hibája van: migrációpárti és a brexitért ő is felelőssé tehető, mert nem törődött a britekkel.  

Marine Le Pen – az AFP francia hírügynökség értesülése szerint – Brüsszelben kampányolva üzent magyar kollégáinak is: a francia szélsőséges párt elnöke az általa szervezett új uniós frakcióba invitálta Orbánt és a pártját – számol be erről többek között a France 24. A „nemzetek és szabadság Európája” frakció elnevezést kapná az új radikális tömörülés, amelyben a lengyeleket is szívesen látnák partnerként. A lengyelek egyelőre nemet mondtak Le Pennek, aki szerint miután a Fidesz tagságát felfüggesztette az Európai Néppárt, a lehető legjobb alkalom lenne csatakozni az ő kezdeményezéséhez. A cikk azzal a kifejezéssel, hogy társaival/kollégáival folytatott megbeszélést Marine Le Pen, egyben ütős értékítéletet is mondott Orbán Viktorról és pártjáról. Ugyanakkor a Le Pointnak adott interjúban Orbán azt állította, hogy nem fog szövetségre lépni Marine Le Pennel.

A 10 ezer lakosú Csornáról és a helybéliek idegengyűlöletéről készített helyszíni riportot a francia Le Point, amelyik úgy kezdi cikkét, egy olyan városkában vagyunk, amelyiknek kórházát és vezetékes ivóvizét, csatornahálózatát az Európai Uniónak köszönheti. S eközben csak egyféle hirdetést látni az utcákon, az enió-ellenes Orbán-félét. A lángossütő Balassa István szerint sincs szüksége Európának muzulmánokra. Egy óvónő arra panaszkodott, hogy az unió túl sokat költ a migránsokra. Egy névtelen biciklista szerint azért érdemeljük meg az uniós támogatásokat, mert megnyitottuk a piacunkat az EU számára. Mindezeken az egykori, szocialista polgármester csak bosszankodik, kiszállt a politikából. Az Európai Unió Csalás Elleni hivatala egy év óta Csornán is vizsgálódik, mert 2015-ben Brüsszel 6 millió eurós támogatást nyújtott napelem-üzem létesítésére, ami azóta sem kezdte meg működését. Az AFP tudósítója hiába kereste a Fidesz és a helyi önkormányzat vezetőit ez ügyben, választ nem kapott kérdéseire.