A környező utcákról mesélnek a bécsi tömegközlekedési eszközök kijelzői

A következő megálló mellett mostantól a környékbeli utcákról szóló érdekességek is olvashatók a bécsi tömegközlekedési eszközökön lévő monitorokon. Az adatokat a geolokációs technológia, az Open Data Österreich és a város saját online enciklopédiája szolgáltatja. (Kép: Wiener Linien / Johannes Zinner)

Augusztus vége óta a közelben található utcákról is olvashatnak érdekességeket a bécsi metrók, buszok és villamosok utasai. A járművek fedélzetén lévő kijelzőkön ugyanis – egészen októberig – nemcsak a következő megálló neve jelenik meg, hanem a környező utcák nevéhez kapcsolódó érdekességek is. Az 1. kerületi Irisgasse mellett elhaladók például megtudhatják, hogy 17,5 méteres hosszúságával ez Bécs legrövidebb utcája, a 62-es villamos és több buszjárat utasai pedig arról olvashatnak, hogy a Philadelphiabrücke az azonos nevű gőzmozdonyról kapta a nevét, amely az amerikai városból származik.

Az új szolgáltatás a Béccsel kapcsolatos nyílt adatokra, geolokációs technológiára és a város saját online enciklopédiájára, a Wien Geschichte Wiki-re épít. A 2014 óta ingyen elérhető történelmi enciklopédia több mint 40 500 szócikket tartalmaz és folyamatosan frissül, bővül.

Az osztrák főváros 2011 óta egyre több adatát teszi a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé. A mintegy 340 nyilvános adatsor egy külön portálon, az Open Government Data Katalógusban érhető el a www.data.wien.gv.at címen. Felhasználásukkal már több mint 240 alkalmazást fejlesztettek ki, amely nemcsak a bécsiek, de sok esetben a turisták életét is megkönnyíti.