A kulináris örömök az idei bécsi szilveszter főszereplői

A Bécsi Gazdasági Kamara felmérése szerint az idén főként a kulináris élvezetekről szól a szilveszter a bécsiek számára, akik átlagosan 47 eurót költenek az év utolsó ünnepére. Ínyencségek, pezsgő, szilveszteri dekoráció és szerencsehozók –  nélkülük nincsen szilveszter Bécsben. (A nyitó képhez: újévi szerencsehozó malacok © Stadt Wien / MA59)

Az osztrák főváros lakói elsősorban családi körben vagy barátokkal töltik az év utolsó napját, amire finom ételekkel és italokkal készülnek. A Bécsi Gazdasági Kamara felmérése szerint a bécsi élelmiszerboltok a szilveszter előtti néhány napban bonyolítják le a „karácsonyi forgalom” 10-15 százalékát. Az ünnepi asztalra főleg halételeket, fondüt és hidegtálakat, éjfélkor pedig virslit és pörköltöt tálalnak. A legtöbb bécsi számára a szilveszter elmaradhatatlan kelléke a pezsgő, amiből kereken 2,5 millió pohárnyi fogy. Tízből hét bécsi köszönti ugyanis koccintással az új évet.

Szerencsehozót a bécsieknek mintegy fele ajándékoz az új év alkalmából szeretteinek, ismerőseinek. Ennek a szokásnak főleg a nők és az idősebbek hódolnak. Jellemző itt is, hogy műanyag szerencsemalacok, patkók, légyölő galócák, négylevelű lóherék és kéményseprők helyett inkább környezetbarát anyagból – vagy csokiból – készült változatokért nyúlnak az emberek. Bécsben ilyentájt mintegy kétszáz alkalmi árusnál lehet újévi szerencsehozót vásárolni és legalább kétmillió cserél gazdát belőlük.

Két év kényszerszünet után az idén újra megtartják Bécsben a Szilveszteri Ösvényt, amely Európa egyik legismertebb ingyenes szabadtéri rendezvénye. Az év utolsó napján 14 óra és január 1-jén hajnali 2 óra között a belvárosban hat helyszínen 12 órányi programmal várják az osztrák és külföldi látogatókat. A zenei kínálat minden igényt kielégít – pop-rock, blues, disco, funk, soul, big bandek és tánczene –, a kicsiket pedig délutántól külön gyerekprogram várja. Noha 2012 óta a Szilveszteri Ösvény elmaradhatatlan eleme volt az éjféli tűzijáték, az idén Bécs városa lemond róla – a környezet és az állatok védelme érdekében. Bécsben egyébként a város közigazgatási határán belül tilos a petárdázás és a tűzijáték is, de kórházak, templomok, menhelyek közelében és tömegben a közigazgatási határon kívül sem szabad F2-es vagy annál magasabb kategóriájú pirotechnikai eszközt használni. Visszaélés esetén az elkövetőnek pénzbírsággal vagy elzárással kell számolnia. Előbbi elérheti akár a 3600 eurót, utóbbi pedig a három hetet.

A Bécsi Filharmonikusok világhírű újévi koncertjét január 1-jén 11,15 órától közvetíti az ORF2 osztrák köztévé és az Ö1 osztrák közszolgálati rádió, élő közvetítésként pedig a tvthek.orf.at és az oe1.orf.at linken lehet követni. – Itt tanulmányozható a Bécsi Szilveszteri Ösvény, a Silvesterpfad programja.