A mátrai erőmű-mutyi

(Forrás: https://mszp.hu/ugy/a_matrai_eromu-mutyi_20200728) A múlt év végén tett hivatalos bejelentést az állami tulajdonú MVM Zrt. és a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPUS Global Nyrt. arról, hogy az állami tulajdonú MVM Zrt. megvásárolja Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66 %-os tulajdoni részesedését.

Az ügylet részleteivel, indokoltságával, a jövőbeli tervekkel kapcsolatban a kormányzat részben titkolózott, részben egymásnak ellentmondásos információkat tett közzé.

A titkolózás és a ködösítés oka feltehetően az, hogy ez a magyar állam számára előnytelen, Mészáros Lőrinc érdekeltségei számára tetemes előnnyel járó üzlet. A Mátrai Erőmű Zrt. ugyanis évek óta veszteséges, a leállítása hatalmas költséggel és nagy szociális és gazdasági feszültséggel járna. Mészáros Lőrinc ugyanakkor nem ingyen akart megválni a „veszteséges üzemtől”, hanem – a 2018-i veszteséges év után kivett 11,2 milliárd forintos osztalék után további – nem kevés közpénzért.

Mészáros Lőrinc az Orbán-kormány támogatásával így könnyen nézhet új területek, új befektetések után, miközben a Mátrai Erőmű összes terhe az adófizetőkre hárul.

Az MSZP szerint pedig ez nagyon nincsen rendben.

Ezért kezdeményezett Tóth Bertalan pártelnök közérdekű adatigénylést az ügylet részleteiért. És mivel az adatokat csak részlegesen, kitakarva kapta meg, pert indított az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel szemben.

A részletes dokumentumok megismerését követően pedig tiltott állami támogatás miatt a szocialista párt panaszt fog tenni az Európai Bizottságnál. Az eljárástól az MSZP azt várja, hogy a tiltott módon juttatott előny visszaszerezhetővé válik Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől az állam részére, hiszen az erőművel kapcsolatban álló sok ezer dolgozót, beszállítót, kisvállalkozót nem lehet az út szélén hagyni, a terheket pedig fizetni kell.

Így segíti Orbán Viktor kormánya Mészáros Lőrinc érdekeltségeit közpénzből:

A Mátrai Erőmű-mutyi összefoglalója

A Mátrai Erőmű-mutyi dokumentumai:

A PricewaterhouseCoopers Mo. Kft. Megbízási szerződése

A PricewaterhouseCoopers Mo. Kft. ST2 projekt üzletértékelés jelentése

Előterjesztés az MVM Zrt. Igazgatósági ülésére az ST2 projekt ügyében

MVM Zrt. Igazgatóságának határozata az ST2 projekt ügyében

OPUS GLOBAL Nyrt., a STATUS Energy Magántőkealap és az MVM Zrt. eladási-vételi  szándéknyilatkozata

OPUS GLOBAL Nyrt., a STATUS Energy Magántőkealap és az MVM Zrt. adásvételi szerződése

OPUS GLOBAL Nyrt., a STATUS Energy Magántőkealap és az MVM Zrt. adásvétel zárási jegyzőkönyve