A pártok támogatottsága és egyes politikusok népszerűsége

Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, december 8–13. között, 1005 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és a szavazási hajlandóságokat. Az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot csökkenve 26 százalék. Az MSZP tábora nem változott, 9 százalék, míg a Jobbik tábora egy százalékpontot csökkent, így 9 százalék – mindkét párt idei mélypontján van.

2017_12_ppref.pngA Fidesz szavazóinak száma a múlt hónapban egy százalékpontot növekedett, azonban ebben a hónapban egy pontot csökkent, így újra 26 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében a Fidesz támogatottsága 48 százalék. A párt szavazóinak aktivitása átlagos.

Az MSZP támogatottsága a múlt hónapban egy százalékpontot csökkent, án ebben a hónapban nem változott, így továbbra is 9 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében az MSZP támogatottsága 15 százalék. A párt szavazóinak meglehetősen magas.

A Jobbik támogottsága az elmúlt hónap változatlansága után most egy százalékpontot csökkent, így már 9 százalék. A biztos szavazó, pártválaszók körében a Jobbik támogatottsága 14 százalék. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

Az LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalék, azonban a biztos szavazó, pártválasztók körében 7 százalék. A DK támogatottsága sem változott, és 4 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében 6 százalék. A múlt hónap után decemberben újra külön mért Együtt elérte az egy százalékot, és a Kétfarkú valamint a Momentum támogatottsága is változatlanul egy százalék. AzPárbeszéd és az MLP szavazóinak aránya ebben a hónapban sem érte el az egy százalékot. A bizonytalanok aránya 43 százalék.

2017_12_pol_nepsz.pngOrbán Viktor (Fidesz) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest pár pontot növekedett, és 42 pontos, április óta a 39-42 pontos sávon belül marad. Molnár Gyula (MSZP) ismertsége 70 százalékos, a népszerűsége 30 pontos. Az MSZP- és a DK-szavazók körében a leginkább (63 és 69 pont), a Jobbik-szavazók körében a legkevésbé (6) népszerű. Kunhalmi Ágnes (MSZP) ismertsége 77 százalékos, népszerűsége 38 pontos. Ezzel az MSZP legnépszerűbb politikusa, a kormányváltást akarók körében 55 pontos a népszerűsége.Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest érdemben nem változott, és 30 pontos, júniusban mért csúcsához képest hat pontot csökkent.

Szél Bernadett (LMP) ismertsége 81 százalékos, népszerűsége a múlt hónapban mért 42 ponthoz képest két pontot növekedve 44 pontos. Az LMP-szavazók körében a leginkább (94 pont), a Fidesz-szavazók körében a legkevésbé (26 pont) népszerű.

Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest érdemben nem változott, és 19 pontos, az elmúlt egy évben folyamatosan 20 pont környékére mértük. A DK szavazók körében a legnépszerűbb (75 pont), az MSZP szavazók körében átlagos (44 pont) a megítélése, míg a Fidesz szavazói körében kimondottan elutasított (8 pont). Juhász Péter (Együtt) ismertsége 65 százalékos, népszerűsége a múlt hónapokban némileg csökkenve 27 pontos. Karácsony Gergely (P) ismertsége 76 százalékos, népszerűsége 46 pont. Leginkább az MSZP- és a DK szavazók-körében népszerű (90 és 84 pont), de a bizonytalanok körében sem elutasított (44 pont). Fekete-Győr András (Momentum) ismertsége 51 százalékos, népszerűsége 23 pont.  Balázs Péter (független) ismertsége 44 százalékos, népszerűsége 38 pont. 

A kutatás eredményeiről további részletek, például biztos szavazók preferenciái és az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása, valamint egy egyes politikusok megítélésének a részletei a szombaton megjelent Vasárnapi Hírekben találhatók.