Mindennapi kávénkat add meg nekünk ma

A 18‒59 év közöttiek csaknem négyötöde kávézik, harmada pedig három vagy annál több csészével is elfogyaszt naponta. A többség szerint a legjobb minőséget az garantálja, ha az ital frissen, a kávéfőzőben megőrölt kávészemekből készül.

A csaknem kilencvenesztendős svájci Jura cég a első, magyarországi kávéfőző-márkaszalonjának megnyitása alkalmából felmérte a magyarok, közelebbről a 18–59 év közöttiek kávéfogyasztási szokásait. Kiderült: a magyarok kétharmada a frissen őrölt szemes kávéból főzött kávét tartja a legjobb minőségűnek; ezt a kívánságot a Jura a múlt század első harmada óta igyekszik teljesíteni. Az előre megőrölt kávészemekből főzött kávét a válaszadók kicsivel több, mint az ötöde tartja a legjobb minőségűnek. A sort az instant porból készült kávé (7%) és a kapszulás kávé (5%) zárja; a minőségükről megoszlanak a vélemények.

A véleménykutatás további érdekessége, hogy a felnőtt lakosságnak 22 százaléka nem kávézik, a magyarok 18 százaléka egy csészével, 47 százaléka pedig két-három csészével is elfogyaszt naponta. A „fekete leves” megszállottai, hét, illetve hat százalék naponta négy, sőt, hat kávénál is többet fölhörpint. A magyarok körében a legnépszerűbb az eszpresszókávé; a latte (tejeskávé) 19, a cappuccino 16 százalékkal szerepel a népszerűségi listán. A kávét a magyaroknak 28 százaléka issza inkább feketén, a többi egy kis tejjel kedveli.

A kutatás a kávéfőző masinák népszerűségét, milyenségét is firtatta: a kávésok 52 százaléka igyekszik szabályozni a kávé erősségét. Napjaink korszerű készülékein külön-külön állítható a kávé pörkölésének ereje (az íz ereje), illetve az ital koffeintartalma (a kávé erőssége). A cikkünkben említett cég szabadalmaztatott (meglehetősen kifinomult) technológiái ezekre is vonatkoznak.