Amerikai szélsőségesek Schmidték „tudományos tanácskozásán”

A francia Nemzeti Front és a német szélsőjobb AfD által szervezett konferenciák után Magyarország ad fellépési lehetőséget Steve Bannonnak, hogy bemutassa a ma Amerikáját. Az osztrák Wiener Zeitung szerint Trump elnök volt nemzetbiztonsági stratégája feltehetően olyannak fogja bemutatni hazáját, mint amelyik fehérek felsőbbrendűségét, a nacionalizmust hirdeti, és emellett autokrata, nőgyűlölő, sőt a szociál-darwinizmust is felvállalja. (Azaz a darwinizmus elmélete a társadalom felépítésére, társadalmi csoportokra is alkalmazható – a szerk.). A Trump által fél éve kirúgott Steve Bannon Európát vette célba, hogy az új elnökség politikájához így szerezzen külföldön támogatást.

Mindezt annak kapcsán írja az osztrák lap, hogy ma kezdődik a V4-ek magyarországi elnöksége részeként a Schmidt Mária intézete által szervezett Európa Jövője elnevezésű konferencia Budapesten, ahol Trump egyik volt bizalmasa előkelő helyet foglal el a vendéglistán, akárcsak a szélsőjobbos Milo Yiannopoulos. A konferencia számláját a magyar külügyminisztérium állja, miután Schmidt Mária intézete – kormányzati intézet.

Steve Bannon előadásának a címe: Trump «Amerika az első» politikája és annak európai hatása. A konferencián látható a V4-ek emblémája is, ami egyértelműsíti, hogy ezzel Orbán kormánya propagandacélokra is felhasználja a rendezvényt, ehhez képest nem lesznek jelen a V4-ek szokásos képviselői.

A cseh külügyminisztérium szóvivője elmondta, nem kaptak meghívást, s a bécsi újság hasonló választ kapott a szlovák és lengyel megkérdezettektől is. Utóbbiak nem kívántak véleményt fűzni a rendezvényhez. Steve Bannont és Mino Yiannopoulost egyébként a Breitbart köti össze – már szélsőjobbos ideológiájukon kívül, mindketten az amerikai újságnál dolgoztak, Yiannopoulost kiskorúak megrontása miatt rúgták ki onnan. A magyar kormány szóvivője tagadta, hogy utóbbit erre a konferenciára hívták meg, de tudvalevő, hogy Schmidtől jött a meghívás, még ha nem is a konferenciára, hanem csak pénteken a pesti Bálna rendezvény-központban tartandó előadásra. Nem beszélve az előzményekről, hogy ugyanezzel a címmel a januárban tervezett konferenciát a szervezők a brit polgárpukkasztó politikus miatt kirobbant botrány okán mondták le.

A Wiener Zeitung emlékeztet arra, hogy Schmidt Mária újságja, a Figyelő tette közzé Soros zsoldosainak az úgynevezett feketelistáját.

A Tax-News, azaz az adóhírek portál számol be arról, hogy az Európai Bizottság törvényszegési eljárást kezdeményez Magyarország, Románia és Olaszország ellen adópolitikájának összeférhetetlensége miatt. A kifogásuk szerint a magyar pálinkára nem vetettek ki adót, sőt… Ezzel szemben magas egészségügyi adóval sújtja a kormány a vodkát, a viszkit és a gint is – egyebek között. Két hónapot kapott a budapesti kormány az adótörvények megváltoztatására, különben az EB az Európai Bírósághoz fordul ismételten.

Románia a használt autókra ki nem vetett regisztrációs adó miatt hívta föl magára az Európai Bizottság figyelmét; ő is két hónapos türelmi időt kapott.

A Mercedes-Benz megerősítette a hírt: még az idén új gyárat akar létesíteni Magyarországon és így egymilliárd eurós befektetéssel a térség munkaerőpiacát is látványosan bővíti – írja az osztrák Industrie Magazin. A folyóirat megjegyzi, hogy a Mercedes és az Audi a magyar GDP-növekedés két motorja.

A Noktara német szatirikus lap számol be arról, hogy a magyar „királyi tv” komolyan vette a németek egyik videó-tudósítását és hírt csinált belőle az MTV-ben. Azt állították a „magyar szakemberek”, hogy a ramadan (böjti időszak) napjaira a németországi muzulmánok azt kérték Essen városának polgármesterétől, hogy keresztelje át városukat Fastenre, azaz az evésből legyen böjt a város neve.

A magyar közszolgálati tévé szerkesztőinek értelmezése szerint a jelenség Németország iszlamizációjának egyértelmű jele. A Noktara figyelmét erre számtalan magyar twittelő hívta fel, s mindenki jót mulatott a magyar hírgyártás szakmaiatlanságán és színvonal alattiságán.