A Pesti úton és tovább

(Kardos Ernő / Újnépszabadság) Megdöbbentő hír, hogy mielőtt a Budapest, XVII. kerületi Pesti úti idősek otthonában élő 130 koronavírusos idős fertőzöttet megtalálták, a Fővárosi Önkormányzat vezetői, illetve civilek már többször kérték a hivatalos szervek segítségét. (Az illusztrációt Bojcsuk Iván készítette; Húsvét a Pesti úton.)

Kértek maszkokat, teszteket, de az illetékesek egészen addig nem reagáltak, amíg az eseményekben a politika meg nem látta a Karácsony Gergely ellenes akció lehetőségét. Egyelőre nem világos, hogy mi történik az ország többi, pontosan 852 idősek otthonában, amelyekben 54 134 ezer idős ember él. Eddig ugyanis ezeket az otthonokat senki nem vizsgálta.Nem azért mondom, de már korábban is azt javasoltam, hogy Müller Cecília megérett arra, hogy az Orbán-kormány tagja legyen.

Még azt is megkockáztatnám, hogy politikai haszonszerző képességével simán veri Kásler doktort. Hiszen az egészségügyért felelős első számú ember – így a járvány kiszélesedésével – eddig meg sem próbálta bevetni a tízparancsolatot, mint csodafegyvert. De Müller főorvos asszony még Semjén Zsolt-i magasságokba is emelkedhet, hiszen a miniszterelnök-helyettes – a válság kitörésekor – miközben a forint épp zuhanórepülésbe kezdett – a transzneműek problémáival, illetve a Városliget lebetonozásának tervével bíbelődött. Pedig ezzel széles néptömegek aligha érhetők el.
Viszont Müller Cecília, aki az utóbbi időben igazított korábbi, konzervatív frufruján, átsegítette a miniszterelnököt a legnehezebb problémán. Mert mielőtt a járvány révén, Orbán Viktor teljhatalomhoz jutott volna, a tisztifőorvos életben tartotta a rendkívüli intézkedéseket, lezárta a határokat, bezáratta az egyetemeket stb. Miután Cecília asszony ilyen szépen bemutatkozott a politikai színpadon, most újra csatába indul. Kiderült tudniillik, hogy a tisztifőorvos újabb vizsgálatot rendelt el a Pesti úti idősek otthonának ügyében. Miután az ott talált koronavírusos beteget végre kórházba szállították, az intézményben maradtak számára szigorú megfigyelést rendelt el. Történt mindez azután, hogy az 500 személyes intézményben 130 koronavírusos beteget találtak.
A politikailag képzettek már sejthetik, hogy mi az ábra. Bekövetkezik az, amire számítani lehetett. Mert Müller Cecíliát most Karácsony Gergely ellen vetik be, mint csodafegyvert. Vagy ha jobban tetszik, a rebellis pesti polgárok ellen, akik nem átallották Tarlós Pistát megbuktatni. Budapest megbüntetésére – ahogy a teljhatalom megszerzésére is – jól jön ez a kis járvány.
A főváros vezetői egybehangzóan, de hiába állítják, hogy már hetekkel ezelőtt kértek segítséget a Pesti úti idősek otthonába. Bár az intézményben dolgozik néhány orvos, ebből következik, hogy elvileg az egészségügy szakmai felügyelete a tisztifőorvos, Müller Cecília irányítása alatt áll.  Ezenkívül, az intézmény vezetése is azt nyilatkozta, hogy többször kértek maszkot, tesztet, miegymást, hisz’ a veszély felbecsülhetetlen. Ám hivatalosan senki nem reagált a kérésekre. Úgy tűnik föl, mintha a fővárosban élő idős nyugdíjasok egészségügyi ellátásáért nem is a legilletékesebbek, tehát nem az operatív törzs, vagy az egészségügyi államtitkárság felelne.
Pedig még a civil szervezetek is felszólították a kormányt, hogy a koronavírus-járvány idején ne akadályozzák pénzelvonással az önkormányzatokat, a fővárosi kerületeknek pedig biztosítsanak egy tetemes összeget, amelyből meg tudják védeni az idős embereket.
Ám egészen addig nem reagált a kormány, amíg meg nem találták a Rákosmentén a Pesti úti idősotthon 130 betegét. Akkor azonban ahelyett, hogy önmagukat szégyellve, mélyen lehajtott fejjel rohantak volna a rászorultakkal a kórházba, színre lépett a titkos fegyver, Müller Cecília, és elkezdte vizsgálni a fenntartó intézmény, vagyis a fővárosi önkormányzat, s nem utolsó sorban Karácsony Gergely személyes felelősségét.
Úgy látszik, hogy a politikai akció látványos sikerrel végződik, mert ma a fővárosi vezetés minden tagja magyarázkodni kényszerül. Hiába állítja a főpolgármester, hogy már két hónapja kérték az illetékesek segítségét, ám a kormány maszk, teszt és védőfelszerelés helyett csak újabb feladatokkal és pénzelvonással „jutalmazta” az önkormányzatokat.
A kormányoldal látszólag győzelemre áll.  De azért van itt egy kis bibi, ami miatt a járvány áldozatait mégsem lehet politikai sikerré átváltani. Mégpedig az, hogy a Pesti úti idősek otthona, amelyben a megbetegedéseket a kormány felhasználni igyekszik az ellenzékkel szemben, csupán egyetlen intézmény a sok közül.
Magyarországon ugyanis – bármily meglepő – nem egyetlen, hanem jelen pillanatban 852 idősek otthona van, ezekben pedig 54 134 idős ember él.
Továbbá az önkormányzati tulajdonban lévő 348 idősek otthonában 20 346 lakó van, az egyházi nyugdíjasotthonok száma 218, s falai között 11 819 személy keres biztonságot. Mégis: a nyilvánosság színe előtt, eddig egyiket sem ellenőrizték. Egyetlen egyet sem. Eddig sehol sem olvastuk, hogy bármelyikben feltűnt volna új frufrujával Müller Cecília.
Pedig valamennyi idősotthon lakója ki van téve a koronavírus járványnak.
Tehát eddig csak azt érezték fontosnak, hogy a XVII. kerületi Pesti úti idősotthonban vizsgálódjanak, amelynek fenntartója a fővárosi önkormányzat, s amelyet a főváros, illetve a főpolgármester, Karácsony Gergely irányít. Vagyis nem a lóláb, hanem az egész ló kilóg a politikai akció díszlete alól. Pedig: ha a kormány nem az ellenségkereséssel foglalkozna, hanem idejében segít, akkor talán életeket is sikerült volna megmenteni. Nem csak a Pesti úti idősek otthonában.