A vezekényi csata – Nagyvezekény (Szlovákia)

A Kárpát-medencében a magyar–török harcok egyetlen felvidéki emlékművét Nyitra mellett, az aranyosmaróti járásban, Nagyvezekényen (Veľké Vozokany) állították fel, még a 19. század végén. Legutóbb hat éve restaurálták. (Képek: Görföl Jenő)

A szlovákiai ma7.sk magyar nyelvű portálon Kovács László helytörténész részletesen ismertette az olvasókkal a csata és az emlékmű történetét. Ezek szerint „az 1562-ben a Bars megyei Nagyvezekényen zajlott csatában Forgách Ádám érsekújvári főkapitány próbálta megbüntetni az itt fosztogató török seregeket, és kiszabadítani a foglyul ejtett környékbelieket. Az ütközet azzal került be a történelembe, hogy a török által bekerített magyar seregben hősi halált halt az Esterházy-család négy tagja: Esterházy László, a nádor fia, pápai főkapitány, Esterházy Ferenc balassagyarmati főkapitány, Esterházy Tamás lévai vicekapitány és Esterházy Gáspár aranysarkantyús lovag. A csatában elesett Esterházyakat nagy pompával temették el Nagyszombatban. A temetésen összegyűlt a magyar főnemesség színe-java, ötezer lovas kísérte a koporsókat szállító menetet.” 

Esterházy Imre esztergomi nagyprépost, majd érsek 1734-ben emlékoszlopot állíttatott a csata helyszínén. Miután ez tönkrement, az Esterházy-család megbízásából 1896-ban emelték a mai emlékművet. A többlépcsős talapzaton az Esterházy-címer látható, oldalain latin szöveg örökíti meg a csata eseményeit. A talapzaton áll Markup Béla alkotása, a bronz oroszlánszobor, amint a fenevad összezúzza a törökök zászlaját és harci díszeit.

Egy évtizede, 2013-ban a bronzszobrot fémgyűjtők ledöntötték, de miután nem tudták szétfűrészelni, otthagyták.  A galántai Ladislav Sabo szobrász-restaurátor műhelyében megjavították és 2016-ban visszaállították eredeti helyére.