A víz nemzeti kincs – illegális a kerti kutak fele

Januártól ismét enyhítették a kutak létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó szabályozást, ám az agroinform.hu felmérése szerint a nem kevés érzelmi töltetet is hordozó téma kapcsán az engedély nélkül kutat létesítő válaszadók csaknem fele a jövőben sem kívánja bejelenteni vízforrását a hatóságnál. (A nyitó kép forrása: mein-schoener-garten.de)

A jellemzően öntözési igények miatt létesített kutak engedélyezését a hazai vízbázis védelme indokolja. Ugyanakkor ezt az összetett és költséges folyamatot a múlt évtizedekben sokan elmulasztották: becslések szerint országszerte több tízezer illegális öntöző kút létesült.

Az idén januártól a talajvizet kitermelő, öntözésre használt kis kutakat engedélyeztetni nem, csupán bejelenteni kell a Nemzeti Földügyi Központnál. Ha a már meglévő kút vízjogi engedélyhez kötött, ezt az engedélyt most ingyen és bírság nélkül lehet megszerezni egészen 2023 végéig.

Az agroinform.hu által mintegy 2500 válaszadó bevonásával elvégzett felmérésből az derül ki, hogy a tulajdonukban lévő kutak kis híján kétharmada 2000 előtt készült. Ez is az oka annak, hogy a kutak tulajdonosai sokszor nem rendelkeznek olyan alapvető adatokkal sem, hogy az adott kút milyen anyagból készült, milyen vízkészletet használ, milyen mély. A felmérésben részt vevők harmada például nincsen tisztában azzal, hogy talaj- vagy rétegvizet használ-e

A válaszok alapján a kutak vizét jó négyötödrészt konyhakert-öntözésre és háztáji állattartáshoz használják. Százból nyolcan úgy nyilatkoztak, hogy kútjuk vizét isszák. Vízminőségmérést mindössze a válaszadók tizede végeztetett a kútvízzel kapcsolatban. Az eredmény: 43 százalék ivó-, a többi öntözővíz.

Az agroinform.hu felmérése az éghajlat-változással együtt járó talajvíz-csökkenés jeleire is rákérdezett. A válaszadók jó negyede jelezte, hogy az utóbbi években csökkent a kútjának vízhozama; tizede tetemes vízhozam-csökkenése panaszkodott, hatodának elsősorban aszályos időszakokban kell figyelnie a kivett víz mennyiségére.

A kútengedélyezéssel csökkenthetők a szakszerűtlen kútfúrások által okozott károk. Az egész társadalom érdeke, hogy fennmaradjanak az ország máig tiszta vízadó rétegei. A rosszul fúrt kutak a szennyezett talajvizet közvetlenül az alsóbb rétegekben elhelyezkedő rétegvízbe vagy karsztvízbe vezethetik. Ennek könnyen beláthatatlan következményei is lehetnek: egyetlen csepp olaj képes 1000 liter vizet beszennyezni!

Tanácsos tehát az új szabályok tanulmányozása, ide kattintva gyakorlatilag mindent megtudhatnak az érdekeltek.