Academy: ki van találva

A Star Academy ki van találva. Olyan ez, mint a Túró Rudi vagy a nemzeti együttműködés. A Tv2 eddig egymilliárd forintot költött a szervezésre, a reklámra, a díszletekre, nem lehet bukni. Az Andy Vajna nevével jegyzett csatorna tutira megy. A főnök nem téved, emberei a régi tévés recept szerint főznek, a végterméket pedig lenyomják a nézők torkán. A műsorban énekes reménységek mutatkoznak be, aztán kiválasztódnak, a legígéretesebbek beköltözhetnek a villának kinevezett diákszállóba. Együtt lehetnek, tervezhetik a jövőt. Közülük, a legrátermettebből, még vezért is gyúrhat az idő. Ez a ma még senki, a későbbi isten, elmondhatja, hogy mindig a szívére hallgatott, soha nem hazudott, világéletében távol tartotta magát a gagyitól, Andy Vajnát nem ismeri, a tévéseket pedig úgy utálja, ahogy a migránsokat. Akadémia ez, kollégium, és az élet nagy tanítómester.

Lehet, hogy így lesz, de ez még messze van. A néző nem csodálkozik, csak irigykedik. A néző tudja, hogy bent nagyon jó. Ott nincs sárga csekk, kék plakát. Oda nem csönget be az adóhivatal, a küszöb előtt nem lesznek rosszul gyanús arcú idegenek, nem is kéredzkedik be senki vizet inni, szekrényalját kirámolni. A kollégisták nappal tornásznak, táncolnak, a menetlépést még gyakorolniuk sem kell. Éjszaka alszanak, még hihető álmaik is lehetnek.

Nem véletlen, hogy a legjobbak akár több héten át is bent maradhatnak, miközben a kiesettek fülüket-farkukat összehúzva sunnyoghatnak vissza oda, ahonnan jöttek, a való világba…