Ahmed H. szabadulása óriási megkönnyebbülés a családja számára

Információk szerint ma feltételesen szabadon engedik a szíriai származású Ahmed H.-t, akit terrorcselekmény jogállásának téves alkalmazásával ítéltek jogerősen 5 év szabadságvesztésre 2018 szeptemberében a Szegedi Ítélőtáblán. (A  nyitó képen: Ahmed. H. az egyik kislányával; foto: Amnesty International.)

„Ahmed H. három és fél évet töltött rácsok mögött, most végre hazatérhet a feleségéhez és két lányához. Szabadulása óriási megkönnyebbülés az egész család számára. Ahmedet soha nem lett volna szabad megvádolni, pláne nem elítélni terrorcselekményért, mert amit elkövetett 2015 szeptemberében, az bár bűncselekmény, de semmi köze a terrorizmushoz” – jelentette ki Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország emberi jogi szakértője.

„Nagyon örülünk, hogy Ahmed végre hazatérhet. Bízunk benne, hogy gyorsan maga mögött tudja hagyni a börtönben töltött időt, és folytathatja szabad életét, ami 2015 szeptemberében félbeszakadt.”

„Az Ahmed elleni eljárás a menekültek és menedékkérők elleni kormányzati hergelés és gyűlöletkampány tetőpontján kezdődött, egy olyan időszakban, amikor tudatosan bűnbakot és ellenséget kreáltak ezekből az emberekből. Ahmed H. esete sok szempontból emblematikus példája lett az «illiberális» Magyarországnak.”