Akár robotok is vizsgálhatják a tőzsdei cégek teljesítményét

Ember és mesterséges intelligencia (AI) által egyaránt olvasható formában kell közzétenniük 2020. január 1-jétől éves beszámolójukat azon vállalkozásoknak, amelyek részvényeivel a tőzsdén kereskednek – tudatta szerkesztőségünkkel közleményében a Deloitte Üzletvitei és Vezetési Tanácsadó Kft.

Az uniós előírásnak köszönhetően az eddiginél könnyebb lesz elérni és összehasonlítani a vállalkozások adatait és egyszerűbb lesz az elemzésük is. A bárki által szabadon hozzáférhető adatok miatt a tőzsdei cégek gazdálkodása a jelenleginél átláthatóbb lesz, ami növeli a befektetők bizalmát.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) új, elektronikus beszámolási formátumot dolgozott ki, az Európai Egységes Elektronikus Formátumot (ESEF). Jövő január 1-jétől az Európai Unió területén lévő tőzsdére bejegyzett cégeknek az éves pénzügyi beszámolójukat ilyen módon kell elkészíteni és közzétenni, és a gépek által olvasható XBRL-nyelvet is használniuk kell. Az XBRL (eXtensible Business Reporting Language) egy gépek által olvasható kiterjeszthető üzleti beszámolási nyelv, ami szabadon hozzáférhető és az üzleti adatok digitális megosztásában nyújt segítséget. Az inline XBRL (iXBRL) gépek és emberek által olvasható formátumban jelöli a beszámolót rendszertan segítségével. Vagyis: az XHTML formátumban – amely emberek által olvasható – közzétett beszámoló tartalmazni fogja az XBRL beszámolási nyelv adatait – amelyek a gépek által olvashatóak – az iXBRL szabvány segítségével.