Akció: csaknem 120 ezren cserélték korszerűre a mobiltelefonjukat

Március 31-ig tartott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilkészülék-csere támogatási programja. Tizenhárom hónap alatt a hatóság – az adókból befolyt állami költségvetésből! – 4200 millió forint értékben támogatta az elavult, 2G- és 3G-hálózaton működő telefonok cseréjét.

Az NMHH NetreFel készülékcsere-programja 2022. február és 2023. március között 20–40 ezer forintos támogatást adott az adókból származó állami költségvetési pénzből, ha egy-egy magyar állampolgár 3G-s vagy 2G-s készüléke ellenében új, legalább 4G-re alkalmas mobiltelefon vásárlása mellett döntött. Az egész országban elérhető csereponthálózat segítségével mintegy 120 ezren vették igénybe az új készülék megvásárlásához szükséges támogatást a múlt jó egy évben.

Érdekesség: négy készülékcseréből három elektronikai áruházakban, egy pedig mobilszolgáltatóknál történt. A cserék legnépszerűbb modellje a Samsung Galaxy A13-as volt, a telefonjukat lecserélők 35 százaléka ezt a típust választotta. Dobogós még a Xiaomi Redmi 9AT (15%) és a Nokia 225 (10%) is.

A NetreFel készülékcsere-program legfontosabb konkrét eredményének az tekinthető, hogy a Telekom és a Vodafone 3G hálózatának teljes, a Yettel 3G-nek pedig a részleges lekapcsolása gördülékenyen ment végbe.

A készülékcsere-program által az mobiltelefonálásban és -internetezésben már elavult 3G-hálózatok megszüntetése, továbbá a készülékállomány korszerűsödése a következő években érdemben járulhat hozzá a frekvenciakészlet hatékony kihasználásához, az 5G terjedéséhez, a mobilinternet szolgáltatásválaszték és -minőség javulásához.