Még csak ismerkedünk az 5G-vel, és már itt a 6G

Sikeresen mutatta be az LG Electronics a vezeték nélküli 6G terahertzes (THz) tartományban történő adatátvitelt és -vételt 100 méternél nagyobb távolságra, kültéri környezetben. A vállalat ezt a technológiai mérföldkövet a német Fraunhofer-Gesellschafttal, Európa legnagyobb alkalmazott kutatólaboratóriumával együttműködve érte el. Az adatátvitelre a Fraunhofer Heinrich Hertz Intézet (HHI) és a Berlini Technológiai Intézet között került sor.

Mivel a 6G THz technológia eredetileg csak rövid hatótávolságú, az antennák közötti átvitel és vétel közben pedig teljesítményveszteség lép fel, a vezeték nélküli 6G fejlesztésének egyik legnagyobb kihívása a teljesítmény növelése, amire azért volt szükség, hogy az ultra-szélessávú frekvenciákon biztos jelet lehessen gerjeszteni. Az LG, a Fraunhofer HHI és a Fraunhofer Alkalmazott Szilárdtestfizikai Intézet (IAF) által kifejlesztett teljesítményerősítő így kulcsfontosságú szerepet játszott a legújabb próba alkalmából.

A teljesítményerősítő a 155-175 GHz közötti frekvenciatartományban akár 15 dBm stabil jelkimenetet is képes előállítani. Az LG sikerrel mutatta be az adaptív nyalábformálási (beamforming) technológiát, valamint a nagy nyereségű antenna-átkapcsolást is. Előbbi a csatorna és a vevő pozíciójának változásai szerint módosítja a jel irányát, utóbbi pedig több teljesítményerősítő kimeneti jeleit egyesíti és továbbítja meghatározott antennákra.

A 2025-re tervezett világméretű szabványosítás és az azt követő négy éven belüli kereskedelmi forgalomba hozatal után a 6G hálózatok alacsony késleltetés és nagy megbízhatóság mellett tudják majd támogatni a még gyorsabb vezeték nélküli átvitelt és kommunikációt.

A 6G kulcsfontosságú összetevője lesz az Ambient Internet of Everythingnek, vagyis annak a feltörekvő technológiának, amelynek célja, hogy az emberi jelenlét és preferenciák felismerésével érzékenyebbé, alkalmazkodóbbá, autonómabbá és a fogyasztók igényei alapján személyre szabottabbá tegye az otthoni és az üzleti környezetet.

„A teszt sikere azt mutatja, hogy még közelebb vagyunk a terahertzes rádiótávközlési spektrum sikeres alkalmazásához a közelgő 6G-korszakban – mondta dr. I.P. Park, az LG Electronics elnöke és technológiai igazgatója.”