Ez kell nekünk: óriási falfestmény a vírus elleni védekezés hőseinek jutalma

Méltó módon emlékszik meg a csepeli önkormányzat, valamint a Nők Magyarországért Klub ( a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával) a koronavírus elleni védekezés hőseiről. Nem holmi piszkos anyagiakkal szúrják ki a szemüket, hanem egy ötszáz négyzetméteres falfestménnyel kedveskednek a koronavírus elleni frontvonalban dolgozóknak Csepelen, a Kossuth Lajos utca 88. alatti társasház tűzfalán. A falfelületre 400 liter kültéri falfesték és 40 liter alapozó kerül fel, a munkát négy-öt tagú csapat végzi, a festmény szeptember közepére készül el. (A nyitó kép forrása: Google.)

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő írta meg mindezt a Facebookon. Ő az a kormányszóvivő, akinek a férjéről, Szalay-Bobrovniczky Kristófról nemrégiben írta meg a kormánytól független sajtó, hogy 53 milliárd forintos hitelt vett fel a Magyar Fejlesztési Banktól, állami kezességvállalással.

„Nehéz másfél éven vagyunk túl, és nem lehetünk eléggé hálásak azoknak, akik a koronavírus elleni harc frontvonalában küzdöttek” – fogalmazott Szentkirályi Alexandra, aki posztjában köszönetet mondott „az ápolóknak, orvosoknak, háziorvosoknak, mentőknek, valamint a szülőknek, tanároknak vagy épp lakóközösségeknek is, akik-amelyek újból megmutatták mindannyiunknak, hogy mi magyarok, ha nagy a baj, akkor is képesek vagyunk összefogni”.

Épp ideje volt, hogy az őket megillető módon megköszönjék a vírus elleni védekezésben résztvevők áldozatos helytállását. Volt, akinek már korábban sikerült köszönetet mondani, Müller Cecília országos tiszti főorvos például 6 millió forint jutalmat kapott a helytálláséért, két helyettese pedig fejenként hozzávetőlegesen ugyanennyit. Vagyis, épp ideje volt, hogy az egészségügy többi dolgozója, valamint a kormányszóvivő által is említett pedagógusok szintén kapjanak valamit.

Pillanatnyilag egy falfestményre futotta, amelynek a jelentőségét eszünk ágában sincs lebecsülni. Különösen annak a fényében értékes ez a falfestmény, hogy Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter épp a napokban beszélt arról, hogy a kormány tudja, milyen alacsony a pedagógusok fizetése, de a jelen gazdasági helyzetben nincs lehetőség emelni. Arra a gazdasági helyzetre utalt a miniszter asszonyság, amelyről más forrásból az a hír járja, hogy nem csupán dübörög, de szárnyal is egyben, és emberemlékezet óta nem ért el olyan eredményeket, mint az elmúlt hónapokban. Ennek fényében mindenesetre érdekes, hogy épp a gazdaság helyzetére való hivatkozással lehet megmagyarázni a pedagógusok anyagi elismerésének elmaradását.

De ez csupán egy mellékszál, mint ahogyan az sem a fősodor része, de valamiért idekívánkozik, hogy a Velencei tó megmentésére sincs 40 milliárd forintja a kormánynak. Bármennyire is jól teljesít a gazdaság, csak a nemzetközi vadászati világkiállításra jut 80 milliárd, a Velencei tó vízének megmentésére jelenleg nincs pénz. Lesz viszont egy bizottság, amely Áder János államfő javaslatára hamarosan feláll, és ha nem jön közbe semmi, akkor szinte majdnem biztos, hogy még a közeli jövőben, de legkésőbb valamikor megkezdi a munkáját.

Látszólag elkalandoztunk a grandiózus falfestménytől, de ez csupán a látszat. Valójában ugyanis végig ugyanarról beszéltünk. Az emberek megbecsüléséről, legyenek azok egészségügyi dolgozók, pedagógusok, országos tiszti főorvosok, vagy éppen államfők. És kellenének még további falfestmények, ha lehet, még a csepelinél is nagyobbak, a buszvezetők helytállásának kifejezésére, s ha jól tudom, a bányászok, a favágók és a kokillakészítők sem lazsáltak ezen idő alatt.

Nekik is járna legalább egy falfestmény, koszlott tűzfalból van elegendő.