Anilogue nemzetközi animációs filmfesztivál tizenhetedszer

Az idén is megrendezik Budapesten az animációs filmek versengését november 27–december 1. között. Az Anilogue fesztiválon ezúttal három kategóriában ötvennél több film versenyez. (A nyitó kép: Fritzi – egy forradalmi mese című film egyik jelenete.)

Versenyen kívül is rengeteg új animációs, virtuálisvalóság-filmet, gyerekprogramot, vagy éppen animált dokumentumfilmet láthat november végén a budapesti közönség a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+ moziban, a Francia és a Lengyel Intézetben, a Magvető Café pedig a szakmai programoknak és közönségtalálkozóknak, illetve gyerek játszóháznak ad majd helyet.

Az Aardman stúdió Shaun, a bárány és a farmonkívüli című egész estés animációja nyitja a fesztivált. A többi között láthatjuk majd a Buñuel a teknősök labirintusában című animációs áldokut, amely Luis Buñuel Portoles (1900–83) spanyol születésű mexikói filmrendező 1932-i filmkészítéséről mesél. A hazai közönség az Anilogue versenyprogramjában láthatja elsőként a Kabul fecskéi című francia festmény-animációt, amelynek az idén Cannes-ban volt a világpremierje. A magyarul is megjelent regény filmváltozata megindító szerelmi történet az afganisztáni tálib uralom idején. Találkozhatunk japán pingvinekkel és egy eltévedt majomherceggel, megnézhetjük a Lotte és az eltűnt sárkányok-at, továbbá a Dargay Attila szabadkézi rajzait bemutató kiállítást. Lesz még retrospektív vetítéssorozat és megannyi érdekes film és kiegészítő program. A záró estén is egy igen különleges filmet vetítenek: a Fritzi – egy forradalmi mese című, 1989-ben Németországban kezdődött, majd Magyarországon folytatódott történet; a német filmben magyar alkotók is közreműködtek.

Az idei verseny fókuszában Olaszország lesz (Medvevilág Sziciliában), vezértémaként az animációs dokumentumfilmeket (Chriss, The Swiss) jelölte meg az eseményt beharangozó tájékoztatóján ma délelőtt az Uránia moziban Liszka Tamás programigazgató, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az érdeklődő közönség végezetül a Best Of Anligue 2019 eseményén vasárnap este láthatja a friss díjazottakat, illetve a megszállottak sem maradnak csemege nélkül, hiszen szombat éjjel az Animált éj című monstre vetítésen 6 órán át nézhetnek az Urániában a mustra filmjeiből csokorba szedett válogatást.