Apu barátnője nem unalmas

Vannak ilyen filmek. Már eltelt negyedóra, és még ha mindig a főcímnél tartanánk. A néző feje megbicsaklik, alvás vagy szökés között választhat, de mert gyáva, nézi tovább a történetet…

New York az egyetlen érdekesség, most nem olyan hatalmas, felhőkarcolós, nyüzsgő utcás, mint máskor, a település emberi, áttekinthető, minden adott, hogy jó dolgoknak adjon otthont. A néző persze optimista, tudja, hogy Pierce Brosnan, az egykori 007-es az egyik főszereplő, márpedig: ha ő itt van, akkor az unalmat előbb vagy utóbb, kiseprűzik a vászonról. De, hogyan?

Brosnan könyvkiadót vezet, munkahelyénél még egy fogorvosi rendelő is veszélyesebb, ráadásul Brosnan békés családapa, vacsoránál apró falatkákat szúr a villájára, megértő láncdohányos feleségével, miközben egyre távolodik a felnőttkorba lépő fiától. Ennyi az alaphelyzet, és ha nem látom, nem hiszem, hogy ebből a tespedésből lesz egy csodálatos, izgalmas mese a megértésről, a szeretettről, a kitartásról.

Igazából talán nincs is startvonala a változásnak. Belecsöppenünk egy család életébe, és ami eddig nem érdekelt, az hirtelen fontossá válik. Valahonnan a szex is előkerül, és mert Irak, Afganisztán már lefutott, Észak-Korea még csak mozgolódik, az lesz a legfontosabb kérdés, hogy megdugja-e apja barátnőjét, az eddig oly’ teszetosza fiatalember.

Így, persze, az egész bulváros, de a részletekre figyelő észreveszi a nagyszerű forgatókönyvet, a történethez passzoló környezetet, a nevetéshez párosuló szorongást, a fülbemászó zenét és színészeket, azaz a meghatározó élmény velejáróját. Már nem bóbiskolunk, kedvencet választunk, tetszik Jeff Bridges titokzatos alkoholistája, Callum Turner zavarodott ifjúsága, Kate Beckinsale vagány szépsége, és csodálkozunk, hogy anyuka lett Cynthia Nixon, a Szex és New York sorozat egyik pasivadásza. Ja, és ámulunk a csavaron, a történet lezárásán, az alkotók profizmusán, és persze sajnáljuk magunkat, mert nem mesélhetjük el, hogy mit is láttunk, hiszen nem ronthatjuk el az utánunk érkezők szórakozását.

A film, túl az időtöltésen, egy kis önbizalmat is csepegtet a tehetségükben kételkedőknek, ha létezik tanulság, akkor azt mondja, hogy ez Amerika, itt, ha megérdemled, boldogulhatsz. 

Pesszimista, kesergő magyarok! Reménykeltőnek, irány a mozi! Lehet, hogy nálunk még nem mennek úgy a dolgok, mint New Yorkban, még nem számoltuk fel a szegénységet, létezik korrupció, a szakmai előmenetelnél a képességnél fontosabb a kapcsolat, de nagy baj nincs, ha ügyesek vagyunk, felkerülhetünk a térképre, csak meg kell dugni apu barátnőjét…

New York-i afférok / The Only Living Boy in New York. Színes, szinkronizált amerikai romantikus vígjáték. Rendező: Marc Webb. Forgatókönyvíró: Allan Loeb. Operatőr: . Zene: Rob Simonsen. Korhatár: 16 év. Szereplők: Pierce Brosnan, Callum Turner, Cynthia Nixon, Jeff Bridges, Kate Beckinsale. A hazai mozikban: szeptember 28-tól, forgalmazza a Cinetel Kft.