Augusztus 2-án indul a Wizz Air Budapest–Isztambul járata

A magyar főváros és a 13 milliós Isztambul között kezdetben hetente négyszer, szeptemberben már ötször, a jövő év márciusától pedig naponta közlekednek a Wizz Air Airbusai. Miként a Tel Aviv-i, a kijevi, a bakui és a dubaji, akként az isztambuli repülőjárat is a társaság keleti nyitásának a része, köszönhetően a magyar és a török kormány (a Wizz Air terjeszkedését is szolgáló) megállapodásának.

Sabiha Gökçen, az első, török pilótganő.

Újságírói kérdésre válaszolva a kereskedelmi igazgató elmondta, hogy az idén 70 ezer utasra számítanak a budapesti–isztambuli járaton, jövőre pedig már kétszer ennyit szeretnének szállítani, tekintettel a két ország – remény szerint bővülő – gazdasági, idegenforgalmi kapcsolataira. (Az Isztambul ázsiai oldalán épített repülőtér névadója, Sabiha Gökçen Törökország első női pilótája, egyben a világ első női harci pilótája volt, Mustafa Kemal Atatürk államalapító nyolc, örökbe fogadott gyermekének egyike; vezetéknevének jelentése: „égből való”.)) Az Infovilág munkatársának a további várható járatbővítésekre vonatkozó kérdésére válaszolva Abrán György megerősítette, hogy szorgalmazzák az orosz félnél a Wizz Air kijelölését Budapest–Moszkva útvonalra, ám egyelőre nincs konkrét válasz.

A kereskedelmi igazgató a repülőtársaság flottájáról elmondta, hogy a gépek átlagos életkora mindössze 3,5 év, az egyik legfiatalabb a szakmában. Ennek köszönhetően szén-dioxid-kibocsátásukat tekintve a leginkább környezetkímélőnek számítanak. Még az idén a mostani 44-ről 45-re bővítik a Wizz Air színeiben repülő A320 jelű Airbus-flottát, amelyet 1700 munkatársuk szolgál ki 33 országot felölelő 270 útvonal-hálózatukon. A diszkont légitársaság az idén 13,5 millió utas célba juttatásával számol.

Az isztambuli Sabiha Gökçen Repülőtér; ide érkeznek a Wizz Air budapesti járatai.