Augusztusban kissé nőtt az üzleti, csökkent a fogyasztói bizalom

Az üzleti szférán belül augusztusban a kereskedelmi cégek várakozásai határozottan, az ipariaké hibahatáron belül javultak, az építőipar és a szolgáltatások területén nem következett be érdemi változás. Az ipari bizalmi index augusztusban kissé felfelé korrigált, ami a május óta tartó csökkenést figyelembe véve, kedvező fejlemény.

A rendelésállományok megítélései és a termelési várakozások egyaránt javultak, a készletállomány értékelése stagnált. Az építőipari bizalmi index értéke augusztusban hibahatáron belül csökkent, azaz csak egy icipicit maradt el az előző havi, tizenkét éves csúcsot mutató szinttől.

Az előző háromhavi termelés megítélése számottevően romlott ugyan, de a ren­delésállományé enyhén javult. A kereskedelemben az eladási pozíció megítélése emelkedő készletszint mellett javult, a rendelések várható alakulásában erőteljes pozitív változás következett be. A szolgáltatói bizalmi index augusztusban lényegében nem változott. Az elmúlt időszak üzletmenetéről megfogalmazott vélemény alig változott, a következő negyedévben várható értékesítési lehetőségeket némileg borúlátóbban ítélték meg, mint júliusban.

A legtöbb ágazatban szinte azonos az áremelésre és árcsökkentésre törekvők aránya, s augusztusban mindegyik ágazatban csökkent az inflációs várakozás. Hasonló a helyzet a lakossági várakozások esetében is. A foglalkoztatási szándék – az építőipar kivételével – minden ágazatban javult. A létszámbővítést tervezők aránya az összes vizsgált ágazatban meghaladta a csökkenést tervezőkét.

A magyar gazdaság kilátásairól alkotott vélemény a lakosság körében és mind a négy ágazatban számottevően romlott, az üzleti szférában a derű- és borúlátók aránya már nem tér el látványosan egymástól.

A GKI fogyasztói bizalmi index – háromhavi stagnálás után – augusztusban némileg csökkent. A lakosság a következő egy évben várható saját pénzügyi helyzetét és megtakarítási képességét enyhén rosszabbnak ítélte, mint az előző hónapban. Emellett valamelyest erősödött a félelem a munkanélküliségtől.