Az EU egész területén használható az uniós digitális Covid-igazolvány

Mától EU-szerte mindenütt alkalmazni kell az uniós digitális covid-igazolványról szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy mostantól az uniós tagországok állampolgárai és az unióban élő nem uniós polgárok is az EU egész területén használhatják az uniós digitális covid-igazolványt.

Tehát: a 27 uniós tagállam közül 21 tagország, valamint Norvégia, Izland és Liechtenstein már a mai határidő előtt megkezdte az igazolvány kiállítását, 5 uniós ország – köztük Magyarország – pedig a mától állítja ki a dokumentumot.

A fejleményt Ursula von der Leyen elnök is üdvözölte:

„Márciusban megígértük, hogy a nyári szabadságolások idejére lesz egy olyan uniós rendszerünk, amely megkönnyíti a szabad és biztonságos utazást az EU-ban. Most már megerősíthetjük, hogy létrejött és működésbe lépett az uniós digitális Covid-igazolvány használatát biztosító rendszer. Az uniós tagállamok túlnyomó többsége már csatlakozott a rendszerhez, és készen áll az igazolványok kiállítására és ellenőrzésére. Az eddigiek során már több mint 200 millió igazolvány kiállítására került sor.”

Az igazolvány célja, hogy a koronavírus-világjárvány alatt megkönnyítse a biztonságos és szabad mozgást az unión belül. A szabad mozgáshoz az igazolvány nélkül is joga van minden európai polgárnak, a covid-igazolvány azonban megkönnyíti az utazást, mivel segít mentesíteni birtokosát a karanténkötelezettség és más hasonló korlátozások alól. Tanúsítja, hogy tulajdonosa vagy megkapta a covid19 elleni védőoltást, vagy negatív koronavírusteszt-eredménnyel rendelkezik, vagy már átesett a fertőzésen.

Az uniós digitális covid-igazolvány:

  • ingyenesen kiváltható és az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre áll,
  • digitális és papíralapú formában egyaránt létezik,
  • biztonságos okmány, mely digitálisan aláírt QR-kódot tartalmaz.

Az új szabályok értelmében a tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy további utazási korlátozásokat vezessenek be az uniós digitális covid-igazolvány birtokosaival szemben, eltekintve a népegészség védelméhez szükséges és arányos korlátozásoktól. Az Uniós digitális Covid-igazolványról szóló bizottsági weboldalA Re-open EU-webhely