Az EU több mint 66 000 tonna életmentő segély Ukrajnába juttatását koordinálta

A mai napig az EU az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül 30 országból 66 224 tonna természetbeni segítségnyújtást koordinált Ukrajnának. A szállított segítség 180 mentőautót, 125 tűzoltó-járművet, 300 áramfejlesztőt, 35 nehéz-gépjárművet és 4 pontonhidat foglal magában. Ez messze a legnagyobb, leghosszabb ideig tartó és legösszetettebb művelet az uniós polgári védelmi mechanizmus 2001-i létrehozása óta; becsült értéke eddig több mint 425 millió euró. – A művelet támogatására logisztikai központokat hoztak létre Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában, ahonnan a segítséget közvetlenül Ukrajnába irányítják. (A nyitó kép forrása: Európai Bizottság.)

Janez Lenarčič válságkezelésért felelős biztos elmondta: „Mindannyiunkat elborzasztanak Oroszország ukrajnai atrocitásai. A sürgősségi segítségnyújtással legalább enyhíthetjük az Ukrajna sürgősségi reagálási rendszereire nehezedő hatalmas nyomást. Ma fontos mérföldkőhöz érkeztünk: az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül koordinált több mint 66 000 tonna, természetbeni segítség érkezett Ukrajnába. Rendkívül hálás vagyok minden egyes tagállamnak, valamint Norvégiának, Törökországnak és Észak-Macedóniának, amiért segítette. Ez a szolidaritás a bizonyíték arra, hogy az EU nemcsak szavakban, hanem tettekben is Ukrajna mellett áll” – tette hozzá.

Február 15-én Ukrajna aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust, hogy felkészüljön a nagyszabású vészhelyzetre. Azóta az EU Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központja szoros kapcsolatot tart fenn az ukrán hatóságokkal a konkrét szükségletek meghatározása és az uniós válságreakció koordinálása végett.

Az EU még ma is kap új és újabb felajánlásokat Ukrajnának a tagállamoktól. A mechanizmus révén a legutóbbi felajánlások között szerepelnek kórházi ágyak és higiéniai csomagok Ausztriából, mentőautó és orvosi felszerelés Norvégiából, óvóhelyi felszerelés Finnországból, személyi védőfelszerelés Németországból, gyógyszerek Csehországból és Szlovákiából, áramfejlesztők Olaszországból és energiaellátó berendezések Franciaországból.

Az EU Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központja folyamatosan működik, hogy az Ukrajna által jelzett konkrét igények alapján további segítséget nyújtson.

* * *

Az orosz invázió február 24-i kezdete óta Ukrajnában a humanitárius szükségletek soha nem látott szintre emelkedtek. A folytatódó háború veszélyezteti a polgári lakosság életét, és súlyos károkat okoz a lakhatásban, a víz- és áramellátásban, a fűtésben, továbbá az olyan közintézményekben is, mint az iskolák és az egészségügyi létesítmények. Emberek milliói nem jutnak hozzá az alapvető cikkekhez, szolgáltatásokhoz. Az EU minden erőforrást mozgósított, hogy lehetővé tegye a sürgősségi segítségnyújtást Ukrajnában.

Az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra válaszul az Európai Bizottság az EU polgári védelmi mechanizmusa keretében koordinálja az eddigi legnagyobb műveletét. Mind a 27 uniós ország, valamint Norvégia, Törökország és Észak-Macedónia természetbeni segítséget ajánlott fel, az orvosi ellátmányoktól kezdve a menedékhelyeken át a járművekig és az energetikai berendezésekig. Mivel Ukrajnában óriási szükség van orvosi ellátásra, az EU bevetette a stratégiai tartalékát is.

Az Európai Bizottság 348 millió eurót különített el humanitárius segélyprogramokra az ukrajnai háború által érintett civilek megsegítésére. Ebből 335 millió eurót Ukrajna, 13 millió eurót pedig Moldova számára. Az EU humanitárius finanszírozása az Ukrajnában élőket segíti élelmiszerrel, vízzel, alapvető háztartási cikkekkel, egészségügyi ellátással, pszichoszociális támogatással, sürgősségi menedékkel, védelemmel és készpénz-támogatással az alapvető szükségleteik fedezésére.