Az internet hadkötelezettség-ügyben sem felejt: Simicskó összekeverte a Fidesz/KDNP-t a szocialistákkal

Igaza van a KDNP vezető politikusának, Simicskó Istvánnak, hogy a haza védelme nemzeti ügy. Egyetértünk. A Magyar Távirati Iroda a mai (június 7-i), 15 óra 20 perckor kiadott országgyűlési krónikájában részletesen beszámolt Simicskó fölszólalásáról:

„A kormány meghozta a felelős döntéseket annak érdekében, hogy az ország kimaradjon a szomszédjában zajló háborúból, de arról is döntött a honvédelmi alap létrehozásával, hogy a Magyar Honvédséget meg kell erősíteni – emelte ki.

A Fidesz-kabinetnek kellett helyrehoznia azt a „történelmi bűnt”, amit a baloldal az általános hadkötelezettség felszámolásával elkövetett,

ezért területvédelmi elven újjászervezték a tartalékos rendszert, elindítottak egy kadétprogramot a fiatalok számára, létrehozták a Honvédelmi Sportszövetséget, a katonák új egyéni felszerelést kaptak és elindult a haderőfejlesztés is – sorolta Simicskó István.

Hangsúlyozta, jó ütemben haladnak afelé, hogy 2024-re a GDP két százalékát költsék a honvédelemre. A politikus végül azt mondta, meg kell erősíteni a honvédséget, a honvédelmi alap létrehozása pedig szükségszerű…”

Csakhogy ez mégsem ilyen egyszerű, tekintettel arra, hogy ugyanez a hírügynökség (tehát az MTI) 2004. július 25-én (vasárnap) ezt jelentette:

Fidesz: határozati javaslat a sorkötelezettség eltörlésére

(MTI, 2004. július 25 .) A Fidesz hétfőn nyújtja be az Országgyűlésnek azt a határozati javaslatot, amely a sorkatonai szolgálat megszüntetésére tesz javaslatot – mondta Simicskó István, fideszes országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón. A javaslatban „a sorkatonai létszámot nullában határoztuk meg, és erről az Országgyűlés döntése alapján jogszerűen, törvényesen dönthetünk” – közölte a Fidesz biztonságpolitikai műhelyének vezetője.

Hozzátette: a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló javaslat lehetőséget nyújt arra, hogy novembertől ne legyen sorkatona a hadseregben.

Simicskó István elmondta: egy másik határozati javaslatot is benyújtanak, amely kiegészítő védelmi erőt hozna létre, ugyanis „minden NATO-országban, ahol (…) önkéntes, hivatásos haderő működik, mindenhol van valamilyen típusú területvédelmi erő”.

Mint mondta, ha megszűnik a kötelező sorkatonai szolgálat szükség lesz a jövőben egy önkéntes alapon működő erőre, amely el tudja látni az ország biztonsága szempontjából fontos feladatokat.

A határozati javaslat egy szakmai bizottság felállítását írja elő, amely 2006. szeptember 31-ig (sic! a szeptember 30 napos hónap!) készítené el a kiegészítő védelmi erő megvalósítására vonatkozó tanulmányát.

Szólt arról is, hogy az elmúlt hetekben a Honvédelmi Minisztériumban zajló négypárti tanácskozások nemcsak a sorkötelezettség eltörléséről szólnak, hanem a határőrség jogi helyzetéről és új minősített időszak bevezetéséről.

Elmondta: az Európai Unió egységes határőrizeti rendszeréhez, a schengeni övezethez történő csatlakozás miatt a kormány szeretné kivenni a határőrséget az Alkotmányban nevesített fegyveres erők köréből, és ezt a Fidesz támogatja is.

Hozzáfűzte: a kormány a sorkötelezettség eltörlését a rendkívüli helyzet új alkotmányos meghatározásához köti, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy a kabinet rendeleti úton is kormányozhatna és jelentős mértékben korlátozhatná a szabadságjogokat.

Simicskó István szerint az új rendkívüli helyzet kérdésében nemcsak a Fidesz és az MSZP, hanem az igazságügyi és a honvédelmi tárca között és a szocialista párton belül is viták zajlanak.

A műhelyvezető furcsának nevezte, hogy olyan szocialista képviselők is beleszóltak az elmúlt hetek e témával kapcsolatos vitáiba, akik nem vettek részt a tanácskozásokon, és olyan politikus is, aki „személyesen érintett, hiszen nem volt még sorkatona, ezért nyilvánvaló, hogy szeretné elkerülni a sorkatonai szolgálatot”.

„Szomorúan láttam azt, hogy egyes kormánypárti képviselők Magyarország biztonságát is képesek lennének feláldozni, igen felelőtlen módon, csak azért, hogy néhány tucatnyi voksot (…) megszerezzenek” – mondta Simicskó István.

Mindehhez aligha szükséges kommentár, a tények magukért beszélnek.

(A nyitó kép forrása: Stern magazin; orosz katona lőállásban.)