Készül az Európai Unió 2023. évi költségvetése

Az Európai Bizottság ma 185 600 millió eurós éves uniós költségvetés elfogadására irányuló javaslatot terjesztett elő 2023-ra vonatkozóan. A büdzsét a NextGenerationEU helyreállítási eszköz keretében vissza nem térítendő támogatások egészítik ki, melyek becsült összege 113 900 millióra rúg.

Az uniós költségvetés jövőre is tetemes beruházásokat fog mozgósítani Európa stratégiai autonómiájának növelése, a gazdasági fellendülés élénkítése, a fenntarthatóság megőrzése és a munkahelyteremtés céljából. A Bizottság továbbra is elsőségként fogja kezelni a zöld és a digitális átállást, egyúttal pedig folytatja a nemrégi és a jelenlegi válságok miatt sürgető igények kielégítéséért végzett munkát.

 
A tavalyi költségvetés nagyban előmozdította az uniós helyreállítást

Az uniós költségvetés és az azt kiegészítő NextGenerationEU helyreállítási eszköz a kihívásokban bővelkedő múlt évben is eredményesen szolgálta az uniós polgárok javát, és teljes mértékben megfelelt a legszigorúbb pénzgazdálkodási normáknak. Ezt támasztja alá a 2021. pénzügyi évre szóló uniós költségvetésre vonatkozó éves irányítási és teljesítményjelentés, amit ma tett közzé az Európai Bizottság.

A Bizottság a jelentés révén vállal általános politikai felelősséget az előző évi uniós költségvetési gazdálkodásért.