Az EU állhatatosan támogatja Ukrajnát

Az Európai Bizottság ma 289 millió euró sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának, és 120 millió euró vissza nem térítendő költségvetés-támogatást ítélt meg az országnak állam- és rezilienciaépítési szerződés formájában, hogy segítse az ukrán kormányt a polgári válságfelkészülés és válságkezelés központi és helyi szintű megerősítésében. (A nyitó képen: ukrán menekültek; foto: tagesschau.de)

Az Európai Bizottság január 24-én jelentette be, hogy 1200 millió euró sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatási programot kezdeményez Ukrajna megsegítésére, továbbá hogy 120 millió vissza nem térítendő támogatást juttat az országnak. Az 1200 milliós támogatás első részlete 600 millió euró; ennek első felét múlt héten folyósította, második felét (289 millió euró) pedig ma fizette ki az EU Ukrajnának. A sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatási program számottevően hozzá fog járulni ahhoz, hogy javuljon Ukrajna makrogazdasági stabilitása a jelenlegi helyzetben, amikor is az ország ellen provokáció nélkül és indokolatlanul inváziót indított Oroszország. A program azt juttatja kifejezésre, hogy az EU állhatatosan támogatja Ukrajnát.

Operatív iránymutatás segíti a menekültvédelem alkalmazását


Az orosz katonai invázió kezdete, azaz 2022. február 24. óta több mint hárommillió ember menekült el Ukrajnából a háború elől. Az ENSZ becslései szerint a menekültek több mint fele gyermek. E példátlan helyzet kezelésére az Európai Unió rekordidő alatt megállapodott arról, hogy aktiválja az átmeneti védelemről szóló irányelvet. Az irányelv, melyet március 4-étől kezdve (visszamenőleg) haladéktalanul alkalmazni kell, azonnali védelmet és egyértelmű jogállást biztosít emberek milliói számára, így segítve az ukrajnai háború elől menekülőket.

A Bizottság ma operatív iránymutatást terjesztett elő azért, hogy útmutatással szolgáljon a tagállamoknak az átmeneti védelemről szóló irányelv alkalmazását illetően. Az átfogó iránymutatás segíti, hogy a védelemre szorulók mindegyik tagállamban következetesen és hatékonyan élhessenek az őket megillető jogokkal. A dokumentum – egyebek mellett – egyértelművé teszi, hogy ki jogosult átmeneti védelemre, meghatározza, milyen típusú bizonyíték szükséges ahhoz, hogy valaki átmeneti védelemben részesülhessen, és külön fejezetet szentel a gyermekek védelmének.

A Bizottság folyamatosan frissíteni fogja az iránymutatást azért, hogy hozzáigazítsa az aktuális helyzethez, és hogy kellő mértékben figyelembe vegye a tagállamok igényeiben bekövetkező változásokat.