Amiről nem tudunk, az nincs is? – milliók életét fenyegeti a kolera

Könnyen megfeledkezik a világ a Föld legszegényebbjeiről, miközben mindenki a saját gondjait próbálja így-úgy megoldani. Igen, ahol tűzfészkek lobbannak pusztító lángra, ahol a természet teszi próbára az emberek életét, ott a távolabb élők nyomorúsága iránt fogy az érdeklődés, a segítő szándék. Holott vannak övezetek ezen a sárgolyón, ahol a sok megpróbáltatásnak kitett népek számra is elképzelhetetlen küzdelem folyik a puszta túlélésért. (A képek forrása: https://www.aktion-deutschland-hilft.de)

Újra pusztít a kolera. A kolera kórokozója a Vibrio cholerae nevű baktérium, maga a fertőzés általában szennyezett vízzel vagy élelmiszerrel terjed. A kolera toxinjai a bélhámsejtekbe jutva hasmenéses tüneteket okoznak, amelyek olyan súlyosak lehetnek, hogy kiszáradást is okozhatnak. A kutatók becslése szerint évente négymillió kolerás eset fordul elő világszerte, és ebből 143 000 végződik halállal. A járvány többnyire a világ legszegényebb közösségeit sújtja, mert lakóhelyeiken gyakran nem megfelelőek a higiéniai feltételek, vagy éppen a biztonságos vízhez való hozzájutás nem megoldott, ez pedig lehetővé teszi számos betegség terjedését. Évekig tartott folyamatos visszaszorulás után ez év elején újra pusztító erővel tért vissza a kolera azokra a területekre, ahol már eddig is drámaian rossz volt a gyermekek egészségügyi állapota.

Jelenleg a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Etiópiában, Haitin, Szomáliában, Szudánban, Szíriában, Zambiában és Zimbabwében a legsúlyosabb a helyzet. Egyes országokban a betegek fele még el sem érte a 15 éves kort, harmada pedig az ötödik évét sem. Az elhunytak kétötöde kisgyermek. 

A kolera nem ismer határokat. Terjedését segíti a fertőzött víz, a rossz szennyvízelvezetés, a gyatra vízgazdálkodás, a növekvő szegénység, a klímaváltozás, a háborús konfliktus és minden, ami gátolja hozzájutást a tiszta vízhez. A járvány a rossz körülmények között élő gyermekekre méri a legnagyobb csapást: a nemegyszer éhezéssel fölérő rossz tápláltsággal küszködő gyerekek – legyengült immunrendszerük miatt is – jóval nagyobb eséllyel kerülhetnek életveszélyes állapotba, mint egészséges társaik.

A Kongói Demokratikus Köztársaság egyébként is a világ egyik legszegényebb országa: fegyveres konfliktusok, élelmiszerhiány és járványok sújtják lakóit. Ez év elején az ország 26 tartományából 18-ban a heves esőzések következtében áradások pusztítottak, a Kongó vize több mint 60 éve nem látott szintre emelkedett. Az érintett területeken kétmilliónál többen, közte 1,2 millió gyermek szorul segítségre az árvíz miatt, ami csaknem 100 ezer háztartást, 1325 iskolát, 267 egészségügyi intézményt tett tönkre vagy rongált meg, és pusztította el a termést, ami helyenként élelmiszerhiánnyal, éhezéssel fenyeget. Mivel az árvízzel sújtott területeken gyakoriak a szennyezett vízzel terjedő betegségek, az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF gyorsan reagált a kongói helyzetre, hogy segítsen megfékezni a járványt.

Az UNICEF 1963 óta jelen van a Kongói Demokratikus Köztársaságban: kéri a jóérzésű embereket, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek.

Az ENSZ Gyermekalapja az idei járványra válaszul:

# ivóvizet, víztisztító és higiéniai készleteket, illetve gyógyszereket, egészségügyi ellátást és orvosi eszközöket szállít az érintett területeken élőknek; 

# a helyi hatóságokkal együttműködve megerősíti a gyermekvédelmi szolgáltatásokat, egyesíti a szétszakadt családokat és mentálhigiénés támogatást nyújt; 

# munkatársai gyorsan reagálnak járványos megbetegedések esetén, koleramegelőzési készleteket osztanak a családoknak, fertőtlenítik az otthonokat és közösségi mosdókat, kézfertőtlenítőket építenek, telepítenek,

# a halálos betegség, a járványok megelőzésre, gyógyítására korszerűsítik a kolerakezelő központokat. 

Szükség van mindenki támogatására, hogy segélyszállítmányokat tudjanak a térségbe küldeni, tiszta vizet adhassanak a lakosságnak, gondoskodjanak a hatékony, életmentő egészségügyi ellátásról.

Afrika messze van? Nincs, a 21. században már nincs messze! Az UNICEF kér mindenkit, aki teheti, hogy segítsen a világ legelesettebbjeinek, hogy életben maradhassanak. Az ENSZ Gyermekalapja mindenkit arra kér, hogyha teheti, ne mielőbb segítsen – anyagiakkal az UNICEF honlapján keresztül. Sok százezer ember életéről van szó.