Az orbáni autokrácia mélységébe süllyed az amerikai demokrácia

Magyarországon illetve Litvániában és Görögországban is tesztelték az iBorder Controll System ellenőrzési rendszert, amely gyakorlatilag intelligens robotok módjára rendkívüli gyorsan és hatékonyan végzi az uniós határok mentén az ellenőrzéseket. A Horizon 2020 kutatási program alapján megvalósuló 4,5 millió eurós beruházás a migrációs válságra adandó egyik lehetséges válasz – derül ki a német Telepolis tudományos rovatából.

Az unión kívüli állampolgároknak utazásuk előtt számos adatot kellene elektronikusan megadniuk, kezdve a rendszerben regisztrációval, folytatva a személyes adatokkal és a gépkocsira vonatkozókkal, és ezenkívül egy avatar hazugságvizsgáló gépként beszélgetést folytatna az utassal, mielőtt az útnak indul. Mintegy negyven mikro-gesztikulációból a robot meg tudná állapítani, hogy hazudik-e a határátlépő. A rendszer fejlesztésében egyébként részt vesz Lengyel-, Spanyol-, sőt Németország is. Amerikában hasonlót fejlesztettek ki, de azt az emberjogi szervezetek élesen bírálták, diszkriminatív és muszlimellenes érzékelői miatt a program befejezését követelték. Ráadásul a viselkedésazonosító programot nemcsak megbízhatatlannak nevezték, de tudományosan megalapozatlannak is.

A The New York Times színikritikusa az Operaház New York-i debütálásáról számol be, amit különösen nagy várakozás előzött meg, miután Orbán nevét ma már mindenhol visszhangozzák.  Noha az volt a kérés, hogy politikát ne vigyenek a bemutatóba, Bogyay Katalin ENSZ-nagykövet azonban – azonkívül, hogy hálát adott a közönség soraiban ülő Áder Jánosnak és Placido Domingónak, külön köszönetet mondott a magyar kormánynak, mert az orbáni vezetés támogatása nélkül biztosan nem jön létre a  Bánk bán előadás a Koch Színházban, illetve a Lincoln Centerben. A több variációban előadott kórus patrióta betétdalait megelégelte a kritikus, mondván, azért mindennek van határa és az előadást illetve a darabot is lehúzta. – Több mint 350-en utaztak az Operaházból Amerikába.

A családvédelemre vonatkozó most megkezdett nemzeti konzultációról. Az osztrák közszolgálati média, az ORF azt emelte ki, hogy a magyar kormány ezzel is az uniós menekültpolitikával szembeni ellenállását, illetve álláspontját kívánja még egyértelműbbé tenni. Azt, hogy saját belső forrásaira és lehetőségeire akar építeni mind a népesedés, mind a munkaerő piacon. Idézi Novák Katalin államtitkárt, aki szerint a jövőn kizárólag a magyar gyerekek. Európát üres bölcsőhöz hasonlítja, ahol nem születik elég gyermek.

Törökország és Orbán Viktor megítélésében egészen biztos lényegi különbség van az európai bizottsági elnöki posztra pályázók között – számol be az Euractiv uniós portál. Manfred Weber be akarja fejezni a Törökországgal megkezdett uniós tárgyalásokat, s ezzel lezárva a partnerségi programot. Ugyanakkor világossá tette, hogy uniós tagságról egyelőre szó sem lehet. Másképp véli ezt a másik pályázó, a volt finn, liberális kormányfő, Alexander Stubb. Ugyancsak nézeteltérés van köztük Orbán Viktor kormányzásának a megítélésében is: a finn jelölt szerint Orbán túllépett minden határt, ezért nincs helye az Európai Néppárt frakciójában, ami a jövő májusi uniós választások után is feltehetően a legnagyobb marad. Igaz, korántsem mindegy, hogy azon belül milyen csoportosulások osztják meg majd az egységet. Nem mellesleg az EPP-n belül megosztottságra lehet számítani az ENSZ menekültügyi paktumát illetően is, miután Magyarország mellett Ausztria és a V4-ek sem akarják aláírni most decemberben. Ellenben várhatóan csak 2019-ben, az ENSZ szokásos éves közgyűlési ülésszakán fogják véglegesíteni a tervezetet, aminek eredményeképpen akár visszakozhatnak is a most ellenkezők – véli az Euractiv.

A The New York Times publicisztikában vesézi ki nagyon alaposan Orbán Magyarországát, s arra a következtetésre jut, hogy ez az, amitől az amerikaiaknak félniük kell. Most, hogy épp itt vannak a félidős választások. A republikánusok egy részén már kiütöttek az orbánizmus jegyei: a kongresszus mindkét házában többségben lévő párt szinte szóról szóra ugyanazt a gyakorlatot követi, amit Orbán már meghonosított a magyar autokráciában. A törvényeket nem bocsátják vitára, az igazságszolgáltatásba konszenzus nélkül a saját embereiket ültetik be, átrajzolják a választási térképet, terjesztik a gyűlöletet, a félelmet és a rasszizmust, s Trumpnak is ugyanúgy vannak korrupciós ügyei meg orosz kapcsolatai, mint Orbánnak. És akkor még nem szóltunk a médiahelyzetről, a migránsozásról és a sorosozásról. A Budapestről nemrég hazatért szerző, David Leonhardt szerint az amerikai demokrácia látványosan csúszik lefelé az orbáni autokrácia szintjére.

I cannot imagine the United States or a Western European country turning into Russia or China. But I can see how a major democracy could slide toward Hungarian autocracy. Orbán clearly has such ambitions, and the far right across much of Europe views him as its model. Steve Bannon has praised him as the world’s most significant politician.

Most alarming, the Republican Party has shown multiple signs of early Orbánism. No, the party is not as bad as Fidesz, and, yes, American democracy remains much healthier than the Hungarian version. But the parallels are there for anyone willing to see them: Like Orbán, Republican leaders have repeatedly been willing to change the rules and customs of democracy for the sake of raw power.