Az újságíró archívumából – Az újra „hangszerelt” Hungária-tömb

Ma már legföljebb az ezüstkorosztály tagjai emlékeznek a győri Baross útnak (bár akkor, fél évszázaddal ezelőtt Lenin út volt a hivatalos neve, a helybéliek mégis a vasminiszter iránti tiszteletből Baross útként emlegették) arra a képére, amelyet áldott emlékű és köztiszteletnek örvendett újságíró kollégánk, Nagy József örökített meg. Józsi bácsi (mindenki így ismerte, emlegette) a Magyar Távirati Iroda arany-korosztályához tartozott. (A nyitó kép forrása: Arcanum/Kisalföld, 1970. február 1.)

Napról-napra tisztul a terep Győrött, a Lenin út, a Bajcsy-Zsilinszky Endre út és a Czuczor Gergely utca által határolt területen, az egykori Hungária étterem és kávéház helyén. Sokan, akik e sorokat olvassák, felsóhajtanak: éppen ideje! Horváth Andor és Cserhalmi József, az É.M. Győri Tervező Vállalatának építészmérnökei tervet készítettek a valamikori romhalmaz és foghíj eltüntetésére, beépítésére.

– Azt a feladatot kaptuk – mondja Cserhalmi József –, hogy tervezzünk irodaházat a Magyar Nemzeti Bank Győr-Sopron megyei Igazgatósága, valamint a MESZÖV részére. Ezenkívül helyezzük el az Állami Biztosító irodáit és a Képcsarnok Vállalat győri kirendeltségét is. Kézenfekvőnek kínálkozott a Bajcsy-Zsilinszky út és a Czuczor utca e romos sarka.

A terv szerint e két utcai frontra egy L-alakú irodaház kerül. Az ötemeletes épület homlokzatát alumínium szerkezetű függönyfal borítja majd; a Budapesti Fémmunkás Vállalatnál készülnek a 2×3 méteres függönypanelok, és ugyanennek a cégnek a munkásai szerelik fel a homlokzatra. A csillogó függönyháló négyszögeiben az ablakmellvédeket világosszürke üveggel borítják.

– Az irodaházban a változó irodafunkcióknak megfelelően mozgathatók lesznek a válaszfalak – folytatja ismertetését Cserhalmi József. – E válaszfalakat előregyártják, vázuk fa. Nagy félforgalom esetén tárgyalóboxokat képezhetnek belőlük, hogy a többi munkatárs tevékenységét ne zavarja a hivatalos beszélgetés.

Az ötemeletes irodaház vasbeton lábakon áll, árkádjai által kiszélesedik a járda, tehát biztonságosabb lesz e nagy forgalmú úton a gyalogosközlekedés.

Horváth Andor építészmérnök az irodaház udvari részének bemutatásával folytatja a magyarázatot:

– Az udvaron az új Hungária-étterem ötszáz adagos konyhája, gazdasági épületei, háromszáz személyes étterme kap helyet. A konyhát a Bajcsy-Zsilinszky út felől lehet megközelíteni; rejtve lesz tehát a vendégek elől. A konyha alatt az irodaház garázsa, az étterem alatt, pedig a most épülő ABC-áruház raktára kap helyet. A Hungária-tömb beépítésével összefügg a Lenin úti kereskedelmi hálózat bővítése, korszerűsítése. Ennek első ütemeként az ABC-áruháztól az Arany János utca sarkán álló házig húzódó részt lebontják. Helyén négyemeletes beépítés lesz; udvarán a Czuczor Gergely utca felé földszintes összekötő tömb foglal helyet.

– A négyemeletes épületsor árkádjai fölött játék- és sportcikk-áruházat rendeznek be – mondja Horváth Andor. – Mellette a belvárosi pártszervezet helyiségeit és fölötte lakásokat alakítanak ki. A földszinti árkádsor átjáróit úgy terveztük, hogy a későbbiek folyamán a gyalogos forgalmat az udvarba irányítsuk, ahol majdan – öt–tíz esztendő múlva – az Arany János utca, valamint a Czuczor Gergely utca csúnya és öreg épületeinek szanálásával új házak emelkednek, közrefogva Győr üzleti negyedét. Az étterembe ugyancsak a Lenin útról térhetnek be a vendégek.

Az említett későbbi beépítéssel kapcsolatosan abban reménykednek a tervezők, hogy a Czuczor Gergely utcai frontra szintén irodaház vagy más középület kerül, ezzel a színházzal szemben egységes homlokzatot sikerül kialakítaniuk.»

Elolvasásra ajánljuk (tessék katintani!): https://infovilag.hu/kepes-emlekezes-egy-kivalo-kollegara-es-egy-nagyszeru-focistara/