Az újságíró archívumából: Folytatódik az NDK-beliek tömeges menekülése

A sopronpusztai páneurópai piknik alkalmából Ausztria felé megnyitott határkapun át nyugatra özönlött keletnémetek százai a lábukkal is szavaztak a szülőhazájukban, a Német Demokratikus Köztársaságban uralkodó, a személyi kultusz „szocialista” hagyományait fölelevenítő, pártállami, az állampolgárok fölött minden tekintetben „gyámkodó”, a demokráciát és az utazás szabadságát súlyosan korlátozó rendszer ellen. A magyarországi politikai változások hírére ezrével özönlöttek hozzánk „szabadságra” az NDK-polgárok. Egy alkalommal Drezdában hallottam egy rövid párbeszédet, amikor két ismerős a nyári szabadságról váltott szót. Az egyik kérdésére: hová mentek szabadságra a nyáron így hangzott a válasz: nyugatra. A másik nem akart hinni a fülének: nyugatra? Igen, Nyugat-Magyarországra – felelte a megkérdezett. (A nyitó képen a nyugatnémet Die Welt karikatúrája arról, hogy Honecker NDK-jában még a szél is másként fúj…)  

A Magyar Hírlap (nem tévesztendő össze a napjainkban ugyanezen a címen kapható nyomtatvánnyal) rendszeresen beszámolt a keletnémet állapotokról és a hazánkban tartózkodó NDK-polgárok körülményeiről. A lap a páneurópai piknik után megjelent 1989. augusztus 22-i számában a következők olvashatók:

„…A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöksége felszólította az NDK vezetését, hogy politikai irányvonalán változtatva, a lakosság számára szavatoljon annyi pluralizmust és önálló cselekvési lehetőséget, amennyi immáron magától értetődő a Szovjetunióban is. A magyar határon zajló nagymértékű keletnémet elvándorlás okát az SPD abban jelöli meg, hogy Berlin népszerűtlen politikájának következtében terjed a reménytelenség érzése.

Az emberek főleg azt hiányolják, hogy megtagadják tőlük azt az esélyt, amelyet a szovjetunióbeli, a lengyelországi és a magyarországi reformok tárnak föl ezekben az országokban.

Ausztria messzemenően üdvözli a vasfüggöny lebontását a magyar–osztrák határon, és egyáltalán nem áll szándékában azt kérni a magyaroktól, hogy a nagyszámú menekült feltartóztatása érdekében ismét zárják le a határt – jelentette ki Alois Mock osztrák külügyminiszter tegnapi (1989. augusztus 21-) bécsi sajtóértekezletén.

Ismételten nagy jelentőségű, a jó szomszédságot és a növekvő együttműködést szolgáló lépésnek minősítette, hogy Magyarország megszünteti a műszaki zárat az Ausztriával közös határszakaszon. A külügyminiszter politikai pályafutása legszebb pillanatának minősítette azt, amikor magyar kollégájával, Horn Gyulával júniusban közösen vágta át a szögesdrótot.

*

Kulcsár László jelenti: Osztrák források szerint hatszáznál több NDK-állampolgár jutott át a magyar–osztrák határon a szombaton, a páneurópai piknik alkalmával megnyitott szakaszon, és még vasárnap és hétfőn is mintegy 700-an távoztak Nyugatra a lebontott vasfüggöny helyén át. A bécsi NSZK-nagykövet, Dietrich Graf von Brühl az osztrák tévéhíradóban közölte: vasárnap további 180 keletnémet jelentkezett náluk: ennél azonban valószínűleg jóval többen jutottak át aznap is, mivel nem kevesen eleve továbbutaznak a szövetségi köztársaságba.

Von Brühl nagykövet szerint csak ebben a hónapban kétezernél több volt NDK-s jelentkezett a bécsi NSZK-külképviseleten. Bécsi nyugatnémet diplomaták napok óta megállás nélkül dolgoznak, hogy az NDK-ból Magyarországon át menekülők a lehető leggyorsabban kijuthassanak a másik német államba.

Burgenlandi jelentés szerint tegnapra virradóan Kismarton (Eisenstadt) térségében 160 keletnémet jutott át a magyar–osztrák zöld határon. Ellátásukra az Osztrák Vöröskereszt a tartomány határ menti településein sátrakat, tábori konyhákat állított föl.

A Kelet-Berlinben 13. napja zárt nyugatnémet külképviseleten tartózkodó 116 menekült sorsa továbbra is reménytelen, miután kiutazásukról eddig nem született döntés.

Az osztrák rádió Berlinbe küldött tudósítója ekként számolt be tegnap hallgatóinak: Hiába várták az NDK tévénézői vasárnap este, hogy jó egy nappal honfitársaik tömeges menekülése után valamiféle állásfoglalás elhangzik a hivatalos szervek részéről. Az Aktuelle Kamerában, az NDK-televízió híradójában minden más sokkal fontosabb volt, mint százak átrohanása Magyarországról Ausztriába. Így bizonnyal nem csoda, hogy a berlini állatkert újszülötteiről szóló tudósítás után igen sokan nyugati csatornára váltották készüléküket. Az ország legnagyobb példányszámú és hivatalosnak tekintett lapja, a Neues Deutschland is ignorálta a menekültek témáját. Mai kommentárjában viszont, Magyarország említése nélkül, újólag leszögezte a pártlap, hogy az NDK mindent megtesz határai és állampolgárai védelméért.

(Reuter, TASZSZ) Az NDK sajtójának hétfői beszámolója szerint súlyos határprovokáció történt a múlt héten a két német állam határán: csütörtök éjjel a határ nyugatnémet oldaláról ötvennél több lövést adtak le az NDK-beli Wahlhausen városka köz- és lakóépületeire. A Neues Deutschland az egyik legsúlyosabb incidensnek minősíti az esetet a két német állam fennállása óta.