Az újságíró archívumából: Rex, a sorozatsztár

Rex halhatatlan. Egy ideje – ha kattintgatunk tévénk ezeregy csatornája között, hogy valami érdemlegeset találjunk – fél percen belül belebotlunk az évtizedekkel ezelőtti osztrák (később olasz) Rex-sorozat valamelyik évadjának valamelyik epizódjába, akár pedig a Rex „oldalhajtásába”, a 14 részes Stockinger című thrillerbe. (Emlékszünk: „Stocki”, azaz Karl Markovics is tagja volt Moretti csapatának a bécsi bűnügyi rendőrségen…)

Természetesen szerénységem is „megzenésítette” a Rex-sorozatot, mégpedig 1998 karácsonya előtt az akkoriban szerfölött népszerű és igényes lapként ismert képes magazinban, a Reformban. Tekintettel arra, hogy mostanság (ki tudja, hányadik) reneszánszát éli a Rex felügyelő, előkerestem az archívumomból a derék és okos németjuhászt és „kollégáit”. Íme:

«Rex felügyelő az egyik legnépszerűbb sorozatsztár napjainkban. Méltó utóda Rin Tin Tinnek, Lessie-nek vagy éppen Beethovennek. Vagy akár a mi Kántorunknak, „aki” jó negyedszázaddal ezelőtt bizonyította be, hogy a német juhász a legjobb rendőrkutya.

Látták már? Nem? Pedig érdemes megkeresni valamelyik tévécsatornán a Rex felügyelőt, azaz Komiszár Rexet. Ha remekműnek nem nevezhető is, kellemes háromnegyedórás kikapcsolódást ígér az immár a hatvan-egynéhányadik folytatásánál járó, jó ízléssel készült, a bécsi alvilág elleni küzdelmet bemutató osztrák–német rendőrkrimi.

Német nyelvterületen egy-egy epizód sugárzása magyarországnyi nézőt ültet a tévéképernyők elé. Talán nem véletlenül.

Rex felügyelő a legnépszerűbb sorozatsztár. Méltó utóda Rin Tin Tinnek, Lessie-nek vagy éppen Beethovennek, no persze nem a zeneszerző géniusznak. Mi több, a mi Kántorunknak, aki jó negyedszázaddal ezelőtt bizonyította be, hogy a német juhász a legjobb rendőrkutya.

Rex egy friss közvélemény-kutatás szerint a tévésorozat-hősök legjobbja a német nyelvterületen. Még akkor is, ha egy szót sem szól, legföljebb morog vagy vakkant… Megelőzi Mulder ügynököt (David Duchovny), Scallyt (Gillian Anderson), sőt Columbót (Peter Falk) és Derricket (Horst Tappert) is.

De még Tobias Morettinél, a Rex felügyelő című sorozat kétlábú főszereplőjénél (Richie Moser) is többre tartja a közönség szeretete, miután Moser-Moretti csak a rangsor ötödik helyén található.

Rex kétszeresen is kutyabőrös, azaz jó családból származik. Eredeti neve: Reginald von Ravenhorst. (A németben a „von” szócska általában a nemesi-arisztokrata eredetet jelenti.) Rex tehát ravenhorsti Reginald néven jegyeztetett be pedigréjére, a fajtatiszta állatok leszármazási okmányára, amelyből kiolvasható: 1991. június 1-jén született Ingolstadtban, s fölmenői is intelligens négylábúak voltak.

Reginald-Rex kiképzése már meglehetősen korán elkezdődött. Kitűnő eredménnyel végezte el a kutyaiskolát, kiemelkedően tanulékony, temperamentumos, egyúttal játékos kedvű volt.

– Ez egyébként alapvetően fontos egy olyan állatnál, amelyet filmszereplésre szánnak – mondja Teresa Ann Miller, Rex idomítója és edzője. Amikor 1994-ben elkezdődtek a forgatások, Miller asszony Bécs környéki családi házba költözött Rexszel, hogy legyen elegendő hely a különféle jelenetek betanítására.

Egykoron 980 márkáért vásárolta Rexet korábbi gazdájától. Nagyon is olcsón, mivelhogy a tiszta vérvonalú állatokért a tenyésztők általában 2000 márkát vagy többet is elkérnek.

Reginald-Rex egyébként gyakran repül is, mert Teresa Ann az édesapjával, Karl Lewis Millerrel együtt húsz év óta Los Angeles, a film- és a tévévilág legnevesebb állatsztárcsinálója. Kettejüké az Animal Action idomáriskola. Eddig hét Patsyst, állatoknak és idomárjaiknak kijáró Oscar-díjat kaptak. Az ő nevükhöz fűződik többek között a MacGyver, az A-Team, a Dick Tracy, a Ghost, a Baywatch (Parti őrség), A kutya, akit Beethovennek hívnak és a Batman visszatérése állatszereplőinek betanítása.

– A legfontosabb, hogy az állat kedvvel csinálja azt, amire megtanítjuk – magyarázza a hollywoodi edzőnő. – A mi állataink nem dolgozni járnak a felvételekre, ők a szó legszorosabb értelmében játszanak a kamera előtt. Számukra nem teher, akárhányszor is meg kell ismételni egy-egy jelenetet.

Rex láthatóan szívesen szerepel, s egyébként nem különbözik a többi németjuhász kutyától. Legföljebb annyiban, hogy nagyon sokat foglalkoztatják, edzik, ugyanakkor törődnek nem csupán fizikai erőnlétével, de a lelkével is. A kutyának, mint minden állatnak, szüksége van erre. Régen rossz, ha kutyába sem veszik őket.

A szerfölött elfoglalt Rexnek egyébként nincs ideje magánéletre. Egyelőre még „feleséget” sem talált magának…

Az izgalmas és érdekes bűnügyi eseteket feldolgozó tévésorozatot kezdettől Peter Hajek és Peter Moser írja. Egyaránt föllelhető az epizódokban akció, humor, érzelem és a jellegzetes bécsi báj. A folytatásoknak mindössze öt állandó szereplője van: Rex, Richard (Richie) Moser, azaz Tobias Moretti, Ernst Stockinger (Karl Markovics), Peter Höherer (Wolf Bachofner) és dr. Leo Graf (Gerhard Zeman), s így jól átlátható, kit hova tegyen a néző csütörtök esténként.

Richie Moser, a kisszámú bécsi bűnügyi akciócsoport különösen tehetséges, bátor tagja nem tudja elképzelni az életét Rex nélkül. Szolgálatban mindig együtt vannak. Mihelyt megszólal Richie mobiltelefonja, Rex is tudja: bevetés következik.

Kutya és gazdája – a két kolléga – félszavakból is érti egymást. Legföljebb csak akkor esik ki Rex felügyelő a szerepéből (egyébként ez is része a forgatókönyvnek), amikor Moser megismerkedik új szomszédasszonyával, a különösen bájos és vonzó állatorvossal, dr. Sonja Rollerral. Ahányszor az asszony megjelenik, Rex képtelen palástolni féltékenységét.

Rájött ugyanis, hogy az életben a munkán, a szolgálaton kívül más is létezik.

Az 1959-ben Észak-Tirolban született főszereplő, Tobias Moretti eredetileg zeneszerzést tanult a Bécsi Zeneművészeti Főiskolán, de a színház elcsábította. A müncheni színiakadémián szerzett oklevelet, és a többi között a rendező Ingmar Bergmann keze alatt is dolgozott. A müncheni kamaraszínházon kívül tévéfilmekben foglalkoztatták, de bevallása szerint igazi és imádott szerepeit Shakespeare írta. Felváltva él Münchenben, tiroli parasztházában és az itáliai Toscanában. Szenvedélyes sportoló, sziklát mászik, síel, ródlizik, vadevezősként kenuzik, és rendszeresen fut, oldalán elválaszthatatlan társával, Picóval, a németjuhász kutyával.

Lehet, hogy most szentségtörést követünk el, de elmondjuk, hogy Moser felügyelőt az 56. folytatásban – január végén láthattuk az osztrák tévében meg a SAT 1-en – halálosan megsebesíti egy maffiózó, s a legodaadóbb orvosi kezelés sem tudja megmenteni az életét.

Rex a szó szoros értelmében megsiratja, idegesen szaglászik a haldokló körül. Segítene, de nem tud, fájdalmasan nyüszít, szeme könnyes. Alakítása a nagy állatsztárokhoz méltó.

Tekintettel a sikeres sorozatra, a forgatókönyvírók újabb történeteket tálaltak Hermann Zschoche rendezőnek, aki vevő lett a folytatásra. Miután Moser felügyelő szolgálat teljesítése közben elhunyt, új ember lép a helyére. Alexander Brandtner felügyelő, akit a Morettihez hasonló jóvágású, rokonszenves Gedeon Burkhard alakít. Az osztrák sajtó persze nyomban fölhördült: micsoda dolog, hogy a bécsi rendőr szerepét egy német színészre bízták?! Gedeon barátunk azonban sikeresen megmagyarázta bizonyítványát: őt több szál fűzi Bécshez, mint tiroli elődjét. Nagyszülei ugyanis az osztrák fővárosból származnak, a nagyi a Burgtheater valamikori vezető színészének, Alexander Moissinak a lánya. És ha már a származásnál tartunk: Moretti egyszerű családból emelkedett ki, míg Burkhard néhány lépcsővel feljebbről indult: apja ügyvéd, anyja orvosnő.

Szuperzsaruk barátnővel, kutyával.

A fiú megszállott állatbarát, kitüntetéssel végezte a müncheni rendőrség kutyás alakulatának tanfolyamát. És Rexet is jól ismeri, mivel három évvel ezelőtt az egyik epizódban éppen ő volt a csirkefogó, akit Moser Rex segítségével fogott el. A kutya rögtön megismerte.

Burkhard, azaz Brandtner felügyelő higgadtabb elődjénél, előbb gondolkodik, aztán cselekszik. Moser képtelen volt megnézni az elhunytakat, míg Brandtner nem csupán megszemléli őket (édesanyja patológus orvos), hanem rendszeresen eszmecserét is folytat a bűnügyi helyszínelő rendőrorvossal. Állandó öltözéke: fekete öltöny, fehér póló vagy ing. Állandó kísérője pedig Emma Hickox, a barátnője, akit egy Los Angeles-i partin ismert meg. Emma így szokta bemutatni Alexet: a szeretőm…»