Az utolsó távirat – miskolci felhívás

Hazánkban három nap múlva, április 29-én lehet utolsó alkalommal postán feladni táviratot. A Magyar Küldeményművészeti Társaság, a Spanyolnátha Művészeti Folyóirat és a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria ebből az alkalomból három jeles idei művészeti évfordulóhoz kapcsolódva arra kéri a vállalkozó kedvűeket, intézményeket, hogy egy ezen a napon feladott, szabadon választott típusú távirat küldésével állítsanak emléket a szolgáltatásnak.

Az április 29-én feladandó távirat kézbesítése előre időzíthető, s ahhoz további külön szolgáltatások kérhetőek. Ezek, és az intézmények által feladott táviratok díjszabása magasabb. Az „utolsó távirathoz” kapcsolódó idei művészeti évfordulók:

1. 100 éve született Pilinszky János,

2. 25 éves a Herman Ottó Múzeum-Miskolci Galéria Thália-háza, közismert nevén a miskolci Színészmúzeum,

3. 100 éves a Miskolci Művésztelep.

A Spanyolnátha a miskolci Színészmúzeumban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezi a Pilinszky közelebb című rendezvénysorozatát. Az „utolsó távirat” a Magyar Küldeményművészeti Társaság, a Spanyolnátha és a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria összefogása révén e sorozat eleme lesz.

A Pilinszky-családnak az előadóművészethez kötődése kevésbé közismert: Pilinszky János költő nagybátyja, a világ máig egyik leghíresebb Wagner-tenorjaként számontartott Pilinszky Zsigmond 1913-ban egy évadot Miskolcon játszott. (Pilinszky János másik nagybátyja, Pilinszky Géza a Zeneakadémia elvégzését követően az Operaházban hegedült, emellett énekes és zeneszerző is volt. Pilinszky János apja a távirati szolgáltatást hamarosan megszüntető postához is kötődött: a budapesti posta-főfelügyelőségen dolgozott.)

A beérkezett táviratokból készült válogatások rangos művészeti intézmények kiállításain (a többi között a miskolci Színészmúzeumban, a Miskolci Galéria Alkotóházában, a hernádkaki Önök kerték Spanyolnátha Kertfesztiválon), illetve az interneten, a Spanyolnáthában fognak megjelenni. Külső és belső kiállítóhelyeken a teljes távirat megjelenik. Interneten a feladó nevét, valamint települése nevét, s távirata teljes szövegét jelentetik meg. – A távirat feladója az elküldéssel ehhez hozzájárul.

A postán kapható táviratlap szövegdoboz-mérete kb. 12×7 cm, ebbe a mezőbe a feladó kézzel írt, legföljebb 250 karakter terjedelmű szöveget fogadnak el.

A távirat szövegében szerepelnie kell Pilinszky Jánostól vett egy vagy több, bármilyen idézetnek. Emellett tartalmazhat más szöveget is. (A Pilinszkytől vett szavakat lehetőleg kérjük idézőjelbe tenni.)

A közönséges távirat feladási díja 2200 Ft, ez a költség a feladót terheli. Különszolgáltatás kérése (pl. dísz- vagy gyászlap, sürgős) esetén további díjat kell fizetni. Az időzítés kérése, ha az nem hétvégére esik, díjtalan. Telefonon történő kézbesítés nem lehetséges.

A címzett: Magyar Küldeményművészeti Társaság, 3563 Hernádkak, Ifjúság út 5. A feladható táviratfajtákról, a kérhető külön szolgáltatásokról a www.posta.hu oldalon tájékozódhat. A tájékoztatóhoz vezető linket a Spanyolnátha művészeti folyóirat „Hírek” rovata is közli.