Az MSZP támogatja Falus Ferenc főpolgármesteri jelölését

Kiemelte, a döntést azok a fővárosi politikusok is elfogadták, akik korábban nem értettek egyet az ellenzéki megállapodással. Kérdésre válaszolva példaként említette Horváth Csabát, az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltjét és Steiner Pált, aki az V. kerület polgármesteri székéért akart indulni.

Az MSZP budapesti elnöke úgy fogalmazott, hogy a baloldali ellenzéki pártok koordinált indulásával újra nyílttá válik a verseny a Fidesszel, hiszen április 6-án az országgyűlési választások napján több baloldali szavazatot adtak le a fővárosban, mint jobboldalit. Kunhalmi Ágnes szerint ez azt mutatja, a főváros „egyszer már váltani akart”, a feladatuk ezért most az volt, hogy politikai egységet teremtsenek ehhez a többséghez.

Minden kerületben jó jelöltjeik vannak, egy erős, közös kampánnyal pedig el lehet indítani Budapestet a változás útján. 2018 sikeréhez ezen az őszön át vezet az út – fogalmazott a politikus.

Kunhalmi Ágnes kérdésre válaszolva közölte, Horváth Csaba az MSZP fővárosi listavezetőjeként indul az őszi önkormányzati választáson, és a baloldali ellenzék várospolitikai programjáért felel majd.

Szólt arról is, hogy a kompromisszumok árán létrejött háromoldalú ellenzéki megállapodáson mostantól kizárólag közösen módosíthatnak a felek.

Horváth Csabaa küldöttgyűlés döntését kommentálva újságíróknak azt mondta, olyan döntés született, amely „nem a legjobb, de az egyetlen elérhető kompromisszum” volt. A teljes együttműködés helyett egy kevésbé erős koordinált együttműködés jött létre, amely lehetőséget teremt a baloldali ellenzéknek arra, hogy egy jobb lehetőséget mutasson meg „Orbán Viktorés Tarlós István világával szemben” – mondta. Hozzátette: az csak október 12-én derül ki, hogy az ellenzéki összefogás tagjai a „győzelem áldozatait” hozták-e most meg vagy a győzelemhez teljes összefogásra lett volna szükség.

Az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltje azt mondta, minden segítséget megad Falus Ferencnek, aki reményei szerint „az a kovász lesz, aki összeköti a baloldali pártokat”.