Az óvszer minősége

Most megint a selejtet emlegetjük. Vagy a szavatossági idő lejártát. Kilyukadt a gumi. Nem védett az óvszer. A férfinadrágot letolták, Bridget Jones, az angol–amerikai Mancika bekapta. Ez is vígjáték. pontosabban: egy nagyon jó film.

Pedig felmelegített, mint a káposzta. Tizenöt esztendeje főzték ki, akkor még naplót vezetett a főszereplő, három év múlva megőrjítette környezetét, most meg várja a babát. Bridget Jones megcsinálja a csodát, eltűnik, aztán új frizurával, ruhában előkerül. Az idő múlásáról csak az arca árulkodik, szőkesége, naivitása, bevállalósága a régi.

Egy szingli nőről szól egy női regényíró története, egy női rendező irányításával. A csajok hozták össze, egy kicsit kiadva magukat. Ők is tudnak bulizni, nyomulni, a dugásról beszélni.

Kérdezhetnénk, kiért kong a harang, válaszolunk: mindenkiért. A cselekmény, a humor, a zene, az operatőr leleménye, az a sok jó színész, a nézőkért van. A címszereplő Renée Zellweger megint hozza a formát, ahogy sétál, ahogy gesztikulál az maga a filmtörténelem. Szeretni való, miközben a való világban gyakran előfordulnak az ilyen boszik, láttukra csapja össze a kezét a magát normálisnak tartó pasi, hogy a jóisten óvjon tőlük.

Bridget kielégítetlensége hosszú időszaka után, rövid időn belül, egyszerre két férfival is összejön. Terhes lesz, de nem tudja, ki az apa. Az esélyes páros: Mark (Colin Firt) és Jack (Patrick Dempsey) nem fut el. Maradásuk mese, avagy a férfiúság teljes félreismerése, esetleg szelíd ráutalás a helyes viselkedésre. Ők nem ítélkeznek, beletörődnek. Nekik a selejt nem minőség, hanem lehetőség. Gyereket vállalhatnak, felnevelhetik.

A történet egyik kulcsfigurája a cinkos, cinikus szülész-nőgyógyász, Emma Thomson. A világsztár a siker letéteményese, ahol megjelenik, ott csörög a kassza, vélhetően most sem lesz másként. Forgatókönyvíróként is jegyzik, így szokás, ha egy sztárnak nem tetszik az eredeti szöveg, akkor belejavít. Ha sokat, akkor már társszerző. Mi így szoktunk feltalálni, nemzeti együttműködést emlegetni. Isten óvja Angliát tőlünk!

Egy másik nagymenő, a brit szívtipró, Hugh Grant, most csak fényképeken tűnik fel. Az ő sorsát nyomon követve, nem nagy bátorság kijelenteni, Bridget Jonest és kisfiát látjuk még a vásznon. A negyedik résznek megágyazott a harmadik. Óvszert nem használunk…

Bridget Jones babát vár – angol vígjáték. Rendező: Sharon Maguire. Forgatókönyvírók: Helen Fielding, Dan Mazer, Emma Thompson. Kamera: Andrew Dunn- Szereplők: Renée Zellweger, Colin Firth, Patrick Dempsey, Emma Thompson, Shirley Henderson, Sarah Solemani, Jim Broadbent, James Callis, Celia Imrie, Sally Phillips, Gemma Jones, Enzo Cilenti, Ed Sheeran, Mark Arnold, Lasco Atkins, Adam Prickett, Clem So, Marilyn May James, Martyn Mayger, Ben Willbond, Lee Nicholas Harris, Adam Leese, Cedric Tylleman, Shaun Newnham, Attila G. Kerekes, Kornelia Horvath. Zene: Craig Armstrong. Bemutató: szeptember 15. Forgalmazza az UIP-Duna Film.