Azonnali cselekvést a sajtószabadság védelméért!

Az Európai Parlament Zöldek/Európai Szabad Szövetség csoportjának petíciója. „A médiaszabadság szerte az Európai Unióban támadás alatt áll. Az Európai Bizottságnak komolyan kell vennie a média demokráciában betöltött szerepét, és a saját eszközeivel tennie kell a sajtószabadság védelméért.

Nem tehetünk tovább úgy, mintha a sajtószabadsággal ne lennének komoly problémák Európában. A média támadás alatt áll szerte az Unióban: az újságírókat zaklatják, sőt, van akit meggyilkolnak, független újságokat zárnak be és újságírókat perrel fenyegetnek csak azért, mert a munkájukat végzik. A médiabirodalmak veszélyeztetik a média sokszínűségét, az információ pedig adható-vehető árucikké vált.

De sajtószabadság nélkül nem létezhet igazi demokrácia!

Ezért felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy kezelje súlyának megfelelően a médiaszabadság ügyét, és a saját jogi és politikai erejét felhasználva védje is meg a sajtószabadságot, a véleménynyilvánítás és az információ szabadságát. A Bizottságnak számos jogköre van a cselekvésre, csak politikai akaratra van szükség.

Vannak már biztató fejlemények, hiszen az EU most fogadott el egy átfogó bejelentővédelmi irányelvet, hogy megvédje azokat, akik felemelik a hangjukat és kiállnak az igazságért. Emellett az EU határon átnyúló oknyomozó újságírás projekteket is elkezdett támogatni, és a politikai összeférhetetlenség elkerülése érdekében független szervezeteken keresztül zajlik ezeknek a pénzeknek a szétosztása.

De ennél sokkal többet kellene tenni! Az Európai Bizottságnak erős piacszabályozási eszközei vannak, és mi azt akarjuk, hogy ezeket használja a médiapluralizmus, a média sokszínűségének megvédése érdekében. A Bizottság például megtilthatná, hogy kormányok politikailag vezérelt médiumokat fianszírozzanak (az állami támogatás jogellenességére hivatkozva), és a sajtószabadság védelméért is tehetne azzal, hogy lebontja a médiamonopóliumokat, hogy az emberek több különböző információforrásokból tájékozódhassanak. Több támogatást kellene juttatni az oknyomozó újságírásnak, hogy az embereknek lehetőségük legyen szembesülni a korrupcióval és a hatalommal való visszaéléssel.

Kérjük, írja alá ezt a petíciót és ossza meg azt ismerősei, barátai körében, hogy ezzel az Európai Bizottságot cselekvésre sarkaljuk a sajtószabadság, a média függetlensége és sokszínűsége érdekében. Gyakoroljunk együtt nyomást a Bizottságra, hogy az mindannyiunk érdekében megvédje a demokráciát és az információhoz való jogot!”

A petíció itt írható alá >>>