Barcelona: önkéntes karantén és korlátozások

(Alicantei tudósítás) Önkéntes karanténra kérte Barcelona lakóit a katalán elnök. Egyre több a beteg, már nemcsak Lleidában, hanem a katalán fővárosban és környékén is. Szombat reggel emellett szigorítások léptek életbe a térségben: a színházak, mozik, edzőtermek bezártak, a bárok pedig csak fele kapacitással működhetnek. Mindeközben már majdnem az egész országban kötelező a maszkok használata. Legutóbb Valencia elnöke jelentette be, hogy szombattól él az új szabály, mert egyre több a gócpont a közösségben. (Nyitó kép: Milenio)

Önkéntes karantén és megszorító intézkedések Katalóniában: az elnök pénteken arra kérte Barcelona és vonzáskörzetének lakóit, hogy vonuljanak önkéntesen karanténba és ne hagyják el otthonukat csak akkor, ha halaszthatatlan dolguk van, illetve létfontosságú tevékenységet kell elvégezniük, például bevásárlást vagy ha orvoshoz mennek. Az egészségügyi minisztérium Covid-19 nyomon követési egységének igazgatója, Jacobo Mendioroz azt mondta: ha nem javulnak a járványügyi adatok, akkor kötelezővé teszik Barcelona lakosságának a karantént ugyanúgy, ahogy Lleidáét.

elcomercioperu.jpg

Fotó: El Comercio Perú

A katalán elnök, Quim Torra ajánlásai mellett korlátozások léptek életbe Barcelonában és környékén szombat reggel 9-kor, melyeket a bíróság is jóváhagyott. A döntés értelmében mostantól tilos a 10 főnél nagyobb társaságok találkozója, a bárok és éttermek csak befogadóképességük felét használhatják, a moziknak, színházaknak, edzőtermeknek és az éjszakai szórakozóhelyeknek pedig 15 napra ismét be kell zárniuk. A határozat érvényes a Barcelona vonzáskörzetében található összes városra, egyebek között L’Hospitalet de Llobregatra is, ahol Lleida után a legtöbb fertőzöttet regisztrálták az elmúlt napokban és eleve szigorítani akartak a szabályokon.

huffington_1.jpeg

Fotó: Huffington Post

Barcelona közvetlen közelében mintegy 2,7 millió embert érintenek a korlátozások és őket is önkéntes karanténra kérte az elnök. Quim Torra szombat reggel találkozott az érintett városok polgármestereivel, hogy egyeztessenek a meghozott szigorító intézkedésekről. Néhányan nem értenek egyet vele és enyhítést kértek vagy egyáltalán nem akarják bevezetni az új szabályokat. Egyebek között azt kérték, hogy a bárok befogadóképességét ne kelljen felére szorítaniuk, valamint nyitva tartanák a mozikat, színházakat is, mert sokak megélhetése sodródik ekként veszélybe.

larazon.jpg

Quim Torra, katalán elnök (Fotó: La Razón)

Lleidában eközben már napok óta él az új rendelkezés, amely korlátozza a lakók szabad mozgását. Quim Torra szavaztatta meg az új, törvényerejű rendeletet, amely lehetőséget adott neki arra, hogy életbe léptesse a karantént a régióban. Ezt azután tette, hogy a bíróság szembe akart menni az akaratával és nem engedélyezte volna a lleidai korlátozásokat. A törvény meghozatala után az illetékes bírók jóváhagyták az új szabályokat. Szombaton ugyanakkor bejelentették, hogy 7 lleidai régiót kivonnak a karanténkötelezettség alól, mert a fertőzöttek száma ezeken a helyeken nem indokolja a szigorítást. Ennek értelmében Artesa de Segre, Ponts, Massalcoreig, Grimenells, Sarroca de Lleida, Artesa de Lleida és Benavent del Segre mentesül a lleidai korlátozások alól.

rtve_7.jpg

Fotó: RTVE

Az elmúlt 24 órában 628 új fertőzöttet regisztráltak Spanyolországban, ami a karanténfeloldás óta a legrosszabb szám. A legtöbb beteg továbbra is a katalánoknál és Aragóniában van, ahol már két provincia székhely, Zaragoza és Huesca is visszatért a 2-es karanténfeloldási fázisba, hogy fékezze a járványt. Salvador Illa egészségügyi miniszter és Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója is azt nyilatkozta a minapi sajtótájékoztatókon, hogy aggasztó a helyzet a két régióban és egyértelmű a közösségek közötti átfertőződés.

diariomes.jpg

Feketében Salvador Illa egészségügyi miniszter, mellette Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója (Fotó: Diario Més)

Valencia közösségben is emelkedni kezdett a gócpontok száma: először Santa Polában találtak egy fertőzött családot, majd Gandia és Benidorm is bekerült a megfigyelendő területek közé. Az érintetteket elszigetelték és keresik azokat, akikkel kapcsolatban lehettek a múlt napokban. Emiatt Ximo Puig, Valencia elnöke is bejelentette: szombattól kötelező az állandó maszkviselet a közösség összes provinciájában és településén. A szabály független a távolságtartástól, akkor is fel kell venni a maszkot, ha tartani lehet a 1,5–2 méter távolságot másoktól. Csak a bárokban, éttermekben és fürdés vagy napozás idejére lehet levenni a védőeszközt.

ultimahora.jpg

Fotó: Ultima Hora

Gandiában az éjszakai szórakozási lehetőségeket is korlátozzák szombattól – jelentette be Ana Barceló, a közösség egészségügyi tanácsadója. Azért döntöttek így, mert már 20 gócpont van Gandia régióiban. Barceló hozzátette: a Covid–19 elsősorban családi összejöveteleken terjed, olyan családtagok között, akik nem laknak egy fedél alatt, valamint privát bulikon és az éjszakai szórakozóhelyeken.

cadenaser_1.jpg

Ana Barceló, Valencia közösség egészségügyi tanácsadója (Fotó: Cadena SER)

Galicia is úgy döntött, hogy egész területére kiterjeszti a maszkviselési kötelezettséget vasárnaptól. Várhatóan Castilla-La Mancha, valamint Castilla és León is be fogja vezetni a szabályt és ha ez megtörténik, akkor Madrid közösség lesz az egyetlen, ahol még nem kötelező felkötni távolságtól függetlenül a szájmaszkokat. A Kanári-szigetek, Asztúria, Granada és Sevilla vezetése pedig bejelentette: véget ér a figyelmeztetések időszaka, és ettől a hétvégétől megbüntetnek a rendőrök mindenkit, aki nem veszi fel a maszkot. A büntetés összege Spanyolország minden közösségében 100 euró.