Bécs–Budapest párhuzamos városképei – virtuális kiállítás

„Bécs és Budapest párhuzamos városképei a 20. századból” címmel nyílik online kiállítás a Tértár Műhely szervezésében. A tárlat a két főváros urbanisztikai összehasonlítását követi végig az első világháborút követő időszaktól az 1970-es évekig, fekete-fehér városfotókkal illusztrálva. (Képek: Fortepan, Urbán Tamás, WStLA)

Rendhagyó online fotókiállítás nyílik november 30-án „Bécs és Budapest párhuzamos városképei a 20. századból” címmel, a Tértár Műhely szervezésében. A két főváros városképeit bemutató tárlatot elsőként az Osztrák Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulóján láthatta a közönség a bécsi Ringturm Galériában, 2018 tavaszán. Az idén a „Trianon 100” megemlékezések részeként, új arculattal, de hasonló tartalommal, a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) Kós Károly terme ad otthont a kiállításnak 2020. november 30-tól két héten át, a járványhelyzethez igazodóan online formában.

A kiállítás urbanisztikai szempontból vizsgálja a két főváros közti hasonlóságokat az első világháború utáni időszaktól a „rövid 20. századig”, vagyis a hetvenes évekig. A rövid 20. század egyfelől a háborúk, diktatúrák, forradalmak időszaka volt, a városokban azonban egy párhuzamos változás is végbement. Új házformák, fürdők és strandok, kórházak és stadionok, mozik és templomok épültek. Elbontottak régi városnegyedeket, miközben régi műemlékeket állítottak helyre. Eltűntek a lovaskocsik, autók szorították ki a városlakókat. Neonfényben csillogtak az esti utcák, miközben a külvárosokban az elemi nyomor felszámolása volt a tét.

Mai szemmel nézve azonban felsejlik a mindennapok mozdulatlansága, a 19. század öröksége, és ezt a nosztalgiát a fekete-fehér városfotók is erősítik.

A kiállítás online megnyitóján Rusz Regina, az Osztrák Kulturális Fórum Budapest igazgatója, Krizsán András, a MÉSZ elnöke és Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, a Bécsi Magyar Történeti Intézet volt vezetője mond köszöntőt. A tárlatot, valamint a Bécs–Budapest város-összehasonlít legújabb eredményeit összefoglaló tanulmánykötetet Tamáska Máté kurátor, szerkesztő, a kutatási program vezetője mutatja be. A fotók forrása a többi között a Budapesti Történeti Múzeum, a Fortepan, a Fővárosi Levéltár, Bécs részéről pedig a Wiener Stadt- und Landesarchiv és a Verein für Geschichte der ArbeiterInnenbewegung.

Az online kiállításmegnyitóra november 30-án délután fél 5-től lehet a MÉSZ Facebook-oldalán közzétett linken bejelentkezni.