Bécsbe tervezik a világ legmagasabb faházát

A bécsi U2 metróvonal végállomásánál, a Seestadt metrómegállónál tervezik felépíteni a világ legmagasabb faházát. Bár a rekorder egyelőre a norvégiai Bergenben található, egy 49 méter magas faház, a bécsi Holzhochhaus („HoHo Wien”) a maga 84 méteres magasságával átvenné az első helyet.

A fa mint építőanyag fontos szerepet tölt be a bécsi építészetben, így a HoHo Wien-kezdeményezésnek is hangsúlyos eleme lesz a fafelhasználáson alapuló fenntartható építkezés. Az új fa–hibrid építési módszer lényege, hogy az épület központi tengelyét egy erős vasbeton szerkezet adja, megerősítve a fa tartószerkezetet. A földszint fölötti szinteken a faanyag felhasználási aránya eléri a 75%-ot. A legnagyobb kihívás a fa magasháznál a tűz elleni védelem, ezt automatikus tűzoltó-berendezések és kisebb tűzszakaszok kialakításával oldják meg.

A beruházás helyszínválasztása sem véletlen, a 2009-ben kezdődött hatalmas beruházás, a Seestadt Aspern a fenntartható városfejlesztés példája. Az újszerű megoldások és az energiaforrásokkal való felelős bánásmód fontos részei a koncepciónak. A városrész délkeleti részében már 213 lakás és nyolc üzlet is fafelhasználáson alapuló építési módszerrel valósult meg. A 23,2 millió eurós építési költségekből Bécs város 7,9 millió euró támogatást biztosított.

„A fa, mint építőanyag az egyik legmeghatározóbb eleme a jövő építészetében; nemcsak a fenntartható városfejlesztés, hanem a források gazdaságos felhasználása szempontjából is. Ezek Bécs számára is meghatározóak” – mondta Brigitte Jilka, Bécs városépítési igazgatója.

Mivel az éves fautánpótlás meghaladja a felhasználás mértékét, a fa fenntartható módon használható nyersanyag. Annak ellenére, hogy könnyű, megbízhatóan szilárd és jól szigetel. Ráadásul a fa feldolgozásának energiaigénye jóval alacsonyabb, mint a betoné vagy az acélé.