Bécsben börtönbe csukhatják a busz- vagy villamosvezető bántalmazóját

Foto: Manfred Helmer / Wiener LinienMivel az utóbbi években a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien valamint az osztrák vasút, az ÖBB egyre több alkalmazottját érte bántalmazás munkája közbenn, Jörg Leichtfried osztrák közlekedési és Wolfgang Brandstetter igazságügyi miniszter módosító javaslatot nyújtott be az Osztrák Büntető Törvénykönyvhöz.

Eszerint akár két év börtönt is kaphat, aki meglöki, megrúgja vagy megdobja egy tömegközlekedési jármű vezetőjét, vagy a jegyellenőrzést végző személyt. Mindezt attól függetlenül, hogy a bántalmazott megsérül-e vagy sem. Ha az osztrák parlament elfogadja a módosítást, a kalauzok, jegyellenőrök, villamos- és buszvezetők támadói éppen akkora büntetést kapnak, mintha rendőröket vagy büntetésvégrehajtási szerv dolgozóit bántalmazták volna.

Jegyellenőrzés Bécsben. (Foto: Manfred Helmer)

Az osztrák főváros tömegközlekedésért felelős városi tanáncsoka, Ulli Sima üdvözölte a módosító javaslatot, mivel fontos jelzés a tömegközlekedésben dolgozók számára. Günter Steinbauer, a Wiener Linien ügyvezetője azt is elmondta, hogy a bécsi közlekedési vállalat 2013 óta ötpontos programot hajt végre munkatársai biztonságának növelése céljából.

Kép: Wiener Linien / HelmerÍgy például a régebbi típusú villamosszerelvényekben magasított üvegfallal választották el a vezetőfülkét az utastértől, az alacsonypadlós villamosokban pedig térfigyelő kamerákat szereltek fel. Az esti és éjszakai órákban szinte kizárólag olyan modern villamosok és buszok közlekednek, amelyekben a vezetőfülke nagy biztonságot nyújt a sofőröknek, az utasteret pedig térfigyelő kamerák figyelik. A végállomásokon – ahol szükséges volt – erős fényt adó LED-világítást szereltek fel. A mintegy kétmillió eurós biztonsági fejlesztések az idén fejeződnek be.