Bélyegnapi blokk – vértanúk emlékezetével

Kétcímletű, alkalmi bélyegsorozat és feláras bélyegblokk kibocsátásával köszönti a Magyar Posta a 92. bélyegnapot, melyre a ma kezdődött HUNFILA 2019 Nemzetközi Bélyegkiállítással közös rendezvényként kerül sor a budapesti Stefánia Palotában (XIV., Stefánia út 34–36.). 

Az újdonságok Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készültek. A feláras blokkal a Magyar Posta a hazai szervezett bélyeggyűjtést támogatja.

A 92. bélyegnapi bélyegblokkon az 1848–49. évi forradalom és szabadságharc katonai vértanúi láthatók. A nemzeti emlékezet az október 6-án kivégzett 13 aradi vértanút jegyzi, azonban ezt megelőzően, és október 6-a után a megtorlás további áldozatokat is követelt.

A bélyegblokkon szereplő további vértanúk: Ormai (Auffenberg) Norbert honvéd ezredes, Kazinczy Lajos ezredes, a nyelvújító Kazinczy Ferenc legkisebb fia és Lenkey János, aki börtönben halt meg, az ítélet kihirdetése előtt. A blokk bélyegképe Batthyány Lajost örökíti meg. A bélyegeken négy polgári vértanú képe jelenik meg: Csány László, Jeszenák János, Perényi Zsigmond és Szacsvay Imre.

A blokkhoz tervezett alkalmi borítékon Damjanich János aradi vértanú tábornok kardja látható, a háttérben az aradi vártemplom látképével. A kardon olvasható felirat „Deus exercituum bellator fortissime esto mecum”, azaz „Seregek Istene, leghatalmasabb hadakozó, légy velem”. A bélyegsoros alkalmi borítékon Schweidel József aradi vértanú tábornok keresztje látható, amelyet a kivégzésekor a kezében tartott. A háttérben az aradi kazamaták látképe jelenik meg. Az alkalmi bélyegzőben egy lélekharang stilizált rajza található.