Üvöltöző nagykövet Orbán újabb jelöltje

Alaposan leszedi a keresztvizet a Politico című amerikai portál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása Várhelyi Olivér nagykövetről, az EU melletti magyar állandó képviselet vezetőjéről, akit Orbán Viktor Trócsányi László bukása után jelölt uniós biztosnak. A diplomatának – írja a cikk szerzője, Bayer Lili – széles körben dicsérik az intellektusát, de azt nem, ahogyan beosztottaival bánik.

Volt és mostani magyar tisztviselők elmondásai alapján a Politico írásából olyan kép bontakozik ki Várhelyiről, hogy kiválóan ért az uniós ügyekhez, de karcos vezetési stílusába az is belefér, hogy időnként üvöltözzön munkatársaival. A tagországok nagyköveteinek találkozóin is a megszokottnál jóval harciasabb hangot szokott megütni.

Ezzel a magatartással nem lesz könnyű beilleszkednie az Európai Bizottságba, hiszen annak megválasztott vezetője, Ursula von der Leyen azt írta a biztosjelölteknek: nyitott, befogadó jellegű és együttműködő munkastílust vár tőlük, mind a testületen belül, mind mások irányában.

Ehhez képest egy uniós diplomata azt mondta a Politicónak, hogy Várhelyi arrogánsan viselkedik kollégáival, és felettébb csúnya dolgokat szokott mondani az Európai Parlamentről, valamint az Európai Bizottságról, még bizottsági tisztségviselők jelenlétében is. Bár köztisztviselőnek minősül, az a híre, hogy nagyon közel áll Orbán Viktorhoz, és hűségesen támogatja a magyar vezető szempontjait.

Miután a magyar miniszterelnököt az „illiberális demokrácia” meghirdetése miatt a Politico megfogalmazása szerint „ellentmondásos figurának” tekintik Brüsszelben és szerte Európában, valószínűsíthető, hogy Orbánhoz fűződő szoros kapcsolata is felmerül, amikor meghallgatják majd Várhelyit az Európai Parlamentben.

Tekintettel a magyarországi jogállamiságot érintő, erőteljes uniós bírálatokra, valamint Orbán moszkvai kapcsolataira, Várhelyinek – mivel Magyarországnak az uniós bővítési és szomszédságpolitikai tárcát szánja Ursula von der Leyen – kihívás lesz meggyőzni az európai parlamenti képviselőket arról, hogy ő majd hiteles elbírálója lesz a demokratikus normák nyugat-balkáni érvényesülésének, valamint hogy semleges tárgyaló félként tud majd fellépni olyan országokban, amelyeknek nehézségeik vannak az Oroszországgal való kapcsolatokban.

Ez utóbbi vonatkozásban a Politico külön felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar kormánynak zavaros a viszonya az uniós szomszédságpolitikában érintett Ukrajnával, részben a Moszkvához való magyar viszony magas hőfoka miatt, részben pedig azért, mert Magyarország vétójával akadályozza a NATO–Ukrajna Bizottság üléseit, ami megdöbbenti a szövetségeseket. A vétó hivatalos indoka az ukrán nyelvtörvény, amely az Orbán-kormány szerint aláássa a nyugat-ukrajnai magyar kisebbség jogait, ám bírálók szerint – írja az amerikai portál – Ukrajna nyugati integrációjának az akadályozása Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin viszonyára vezethető vissza.

Kitér ugyanakkor a Politico arra is: Orbán több balkáni szövetségese, valamint Törökország is örül annak, hogy a magyarok kapják – egyébként az osztrák Johannes Hahntól veszik át – az EU-bővítési reszortot. A cikk idézi Aleksandar Vučić szerb elnököt, aki méltatta azt, hogy „a térség őszinte barátja” kapja ezt a területet.

A müncheni Süddeutsche Zeitung arról számol be, hogy nem volt elég meggyőző a biztosjelölti meghallgatásán a francia Sylvie Goulard, akit most pótvizsgára utasítottak az Európai Parlamentben. A nagyon fontos belső piaci portfólióra jelölt Goulardnak írásbeli választ kell adnia egy sor képviselői kérdésre, majd elképzelhető, hogy újabb meghallgatásra hívják be.

Christian Ehler, a német CDU politikusa szerint kétségessé vált, hogy elfogadják-e a francia jelöltet. A Süddeutsche Zeitung szerint kétféle gond is lehet vele. Az egyik, ami felszínre is került, hogy amikor Goulard korábban európai parlamenti képviselő volt, a pártja olyan személyeket is alkalmazott, akiket Goulard európai parlamenti asszisztenseként tüntettek fel, vagyis lényegében Brüsszel fizette a pártalkalmazottak bérét.

Goulard emellett 2013–16 között, amikor európai parlamenti képviselőként működött, egyúttal teljes állásban tanácsadóként szerepelt egy Nicolas Berggruen nevű magánbefektető elemző műhelyének a fizetési listáján is, havonta több mint tízezer eurós javadalmazással. De ezek csak a nyíltan megfogalmazott aggályok, a Goulard személye körüli vitának a bajor lap szerint van pártpolitikai vetülete is. Nevezetesen az, hogy miután elutasították a magyar néppárti és a román szociáldemokrata eredeti biztosjelöltet, számos kereszténydemokratának, illetve szociáldemokratának a jelek szerint az a meggyőződése, hogy buknia kell egy liberális jelöltnek is, és erre kiválóan alkalmas az Emmanuel Macron francia köztársasági elnökhöz kifejezetten közel álló Sylvie Goulard.

A Süddeutsche kitér arra, hogy a francia biztosjelölt mellett szintén pótvizsgadolgozatot kell írnia a svéd és a lengyel biztosjelöltnek.  Ylva Johansson belügyi biztosjelölt ugyanis felettébb homályos válaszokat tudott csak adni azokra a kérdésekre, amelyek az európai menekültügyi rendszer általa tervezett reformjára vonatkoztak, Janusz Wojciechowski pedig, aki az agrártárca várományosa, néhány kérdésre semmilyen értelmes válasszal nem volt képes szolgálni.

Megjegyzem, eredetileg nem ő volt a lengyel biztosjelölt, de Krzysztof Szczerski arra hivatkozva utasította el a felkínált lehetőséget, hogy nem ért a mezőgazdasághoz.