Újabb Michelin-csillagok világítanak a magyar vendéglátás egén

Éppen harminc éve van jelen Budapesten a Guide Michelin, az a világhírű francia étterem- és szállodakalauz, aminek elismerése, a Michelin-csillag a tökéletesség nemzetközi szimbólumává vált a konyhaművészetben. Azt talán már kevesebben tudják, hogy Michelinék egy ideje figyelemmel kísérik az éttermeket az ország minden részében, aminek eredményeképpen bemutathatták a hazánk egészére kiterjedő Michelin Guide kiadványt, ami egyaránt tartalmaz új kulináris és zöld Michelin-csillagos éttermeket, valamint az ínyencek felfedezésére váró gyöngyszemeket.

A magyar konyhát értékelő Michelin-kalauz mostantól már 62 éttermet kínál jó szívvel és felelősséggel – nem csupán a fővárosban, hanem 34 városban és faluban is.

A Michelin-kalauz idei kiadása két éttermet tartott két Michelin-csillagra érdemesnek. Az egyik: a tatai vár falai alatti pincékben elrejtve működik Pesti István csapata aPlatán Gourmet-ban. Ez az egyik új kétcsillagos, aminekfő jellemzője a nyitott konyhája. A fogások kifinomultságot kínálnak a tökéletes egyensúlyban lévő ízek által. Ezt pedig két Michelin-csillaggal ismerték el, ami biztos hely az éttermek nemzetközi kulináris térképen.

Mostantól a modern konyhájáról ismert budapesti Salt Stand is kétcsillagos:A konyhafőnök-tulajdonosok, Széll Tamás és Szulló Szabina éttermének csapata – a Michelin-értékelés szerint – olyan vonzó fogásokat készít, amelyek ízükben és állagukban egyaránt kiemelkedő példái a kifinomultságnak. A magyar konyhai örökség iránt tanúsított szenvedély és tisztelet minden ételbe beleivódik és az eredmény a mesterien kiegyensúlyozott étlap, amely bár modern, mégis megjeleníti a magyar konyha csodálatos hagyományos ízeit.

A ma nyilvánosságra hozott értékelésből kiderül, hogy hét étterem kapott egy-egy Michelin-csillagot: a Barna Ádám vezette esztergomi 42 (modern konyha); a Rumour (kreatív), aminek főnöke a Sanghajból hazatért Rácz Jenő; aBabel (modern konyha), melynek kóstolómenüje gondosan kiegyensúlyozott ízvilágú ételeket tartalmaz, utalván a magyar örökségre is; apesti Borkonyha Kitchen (modern konyha):ételein érezhető a finom, magyar hatás, a fogások átgondoltak és mesterien kivitelezettek, emellett százféle bor közül választhat a vendég; elegancia és kifinomultság adja a Costes hangulatát az átgondolt dekorációtól a gondosan felépített kiszolgálásig; a hatfogásos kóstolómenü ügyesen ötvözi a világ minden tájáról származó ízeket; Tiago, a portugál konyhafőnök-tulajdonos és magyar felesége modern konyhát vezet a budapesti „essência” étteremben; az ugyancsak a modern konyha mellett elkötelezett Salt egy boutique hotelen belül működik, menüje tökéletesen megalkotott fogásokból áll, közöttük klasszikus magyar receptek újragondolt verzióival.

További hat étterem – az encsi Anyukám Mondta (olasz), a balatonszőlősi Casa Christa (modern konyha), a balatonszőlősi Kistücsök (hagyományos konyha), az egri Macok (modern konyha), a balatonfüredi Mór24 (modern konyha) és Sparhelt (hagyományos konyha) Bib Gourmand elismeréssel csatlakozik a Michelin Guide Hungary válogatásához. – A Bib Gourmand elismerés azt jelzi, hogy a vendégek mérsékelt árakon élvezhetik a gasztronómiai élményeket.

Zöld Michelin-csillag elismerést négy étterem kapott a fenntarthatóság iránti inspiráló elkötelezettségéért. A szakma élvonalába tartozó éttermeket emeli ki, amikor a fenntartható gasztronómia szolgálatában bevezetett gyakorlatokról van szó. Az otthon termesztett és helyi termelésű alapanyagok mellett, megújuló energiát használva törekszenek az ökológiai lábnyom csökkentésére. Az Almalomb, a Graefl Major Kétútköz, az Onyx Műhely és a Saltéttermek konyhája részesült ebben az elismerésben.

A Michelin azokat is elismeri, akik szenvedélyüknek, kiváló szakmai képességeiknek köszönhetően teszik felejthetetlenné az éttermi élményt. A kiváló kiszolgálásért járó Welcome and Service Award elismerést Kvasznicza Flóra és Kvasznicza Ferenc kapta (az őriszentpéteri Pajta étteremből). Vendégszeretetükkel és azzal a képességükkel, hogy tapasztalhatóan előre megérzik a vendégek igényeit: lenyűgözték a Michelin Guide felügyelőit. Langó Tamás (Clarisse étterem, Tura, Botaniq-kastély) a Sommelier Award-díjat érdemelte ki, gondosan kiválasztott borpárosításaiért. A legjobb fiatal chefnek járó Young Chef Award elismeréssel Mizsei Jánost (Mák étterem, Budapest) jutalmazták, amiért kiegyensúlyozott, ízekkel teli, eredeti fogásokat alkot.