Champagne-hangulat a pesti Duna-parton

Életemben először 1976-ben kortyoltam először Veuve Clicqout-t. Hogy mindezt miképpen, a hetvenes évek végén? Hosszú a történet. Természetesen egy külföldről haza érkező magyar ismerős csengetett be hozzánk egy palackkal – egy különös estén. Szerencsére mára a pezsgő – ha mindig nem is francia – korántsem elérhetetlen.

Milyen a pezsgő, ha tényleg champagne? – Nos: csak az a gyöngyöző ital viselheti ezt a nevet, amelyik a franciaországi Champagne megyében termett szőlőből préselt bor az alapanyaga, és hagyományos eljárással készült.

A pesti Duna-korzó látványa ma, pezsgőspohárral a kézben… Csábító programötlet. Ráadásul most három Duna-parti szálloda összefogott, hogy október 18-án együtt ünnepelje a pezsgő világnapját, ami szakmai szempontból páratlan kezdeményezés.

A Duna korzó szépségén osztozó szállodák, a Sofitel, az InterContinental és a Marriott food and beverage (magyarul: az étel és italválasztékért felelős) vezetői olyan izgalmas újdonsággal álltak elő, amire még nem volt példa a szállodák háza táján. Arra a (remélhetőleg szép, aranyos napsugárban fürdő) októberi napra, a Champagne világnapjára a saját programjaik, pezsgős vacsoráik és izgalmas mesterkurzusaik mellé egy sétát is megálmodtak, amin bárki részt vehet, ha a világ díjnyertes pezsgőiből kilencet különbözőt megkóstolna, ahelyett, hogy egyetlen palackkal venne.

Champagne-i szőlőültetvény.

A szállók együttműködésének egyszerű alapötlete: aki megvásárolja az általuk kiadott közös Champagne-utalványt a három ház egyikében, az kedvezményes áron ízlelheti meg a három szálloda három kiválasztott Champagne-kínálatának kiemelkedő minőségű italsorát, ínyenc falatokkal kísérve.

A Sofitel Budapest kiemelt partnere a Telmont-, az InterContinental Budapesté a Laurent Perrier lesz, a Marriott Budapest a Veuve Clicquot kiváló nedűit rakja a vendégek elé – csak hogy a Duna sodrásának megegyezően haladjunk a szállodák felsorolásakor.

Az igazán lelkesek a felfedező körutat – természetesen kötetlen sorrendben – már a déli harangszóra elkezdhetik, miközben az egyes márkanagykövetek és -képviselők másnap egészen hajnali 1-ig várják a szállodák éttermeiben és bárjaiban az ínyenc érdeklődőket.

A három éttermi igazgató, a Champagne-lovag Borsos Gergely (InterContinental Budapest–Corso Étterem & Bár), Lakézi András (Sofitel Budapest-Paris Budapest), valamint Vincze Ádám (Budapest Marriott –Liz&Chain) hisz abban,  hogy ez az összefogás nagyszerű lehetőség a valódi francia pezsgő, azaz a Champagne rajongói, vagy éppen a kíváncsi, kezdő pezsgőkedvelők számára, hogy elegáns helyeken merüljenek el világ legelőkelőbb gyöngyöző italainak zamatában.