Én is itt vagyok! – segítség hazai szegény gyerekeknek

Egy jótékonysági adománygyűjtő kampánynak köszönhetően a világon elsőként – és soronként – olvashatják Terék Anna Füst Milán-díjas, Térey János-ösztöndíjas és számos egyéb elismeréssel kitüntetett kortárs költőnő „Én is itt vagyok!” című művét azok, akik a mélyszegénységben és állami gondozásban élő gyerekek nyári táborának költségeihez hozzájárulnak.

Edző-, programozó-, intenzív nyelvi tábor – sokféle lehetőség, ám mind a gyerekek nyári szünet alatti programjainak megszervezése, mind pedig a költségek fedezete nagy gond a családoknak. Számítások szerint az idén nyáron átlagosan 38 500 forintba kerülnek majd a napközis, 60 ezer forintba pedig az egyhetes, ottalvós táborok.

De mi történik a nyáron azokkal, akiknek még az sem adatott meg, hogy szerető családban nőjenek fel, nemhogy az, hogy nyári programokat fizessenek?

Évek óta legalább 23 ezer gyermek él gyermekvédelmi gondoskodásban, és a mélyszegénységben felnővő gyermekek száma sem csökkent a múlt években. Márpedig ezek a gyerekek éppen olyanok, mint akármelyik másik gyerek, csak jóformán semmi sem jut nekik a jóból. Ezen felháborodva döntött úgy tavaly (a 2005-ben alapított) Élményakadémia Egyesület, hogy állami gondoskodásban, mélyszegénységben élő gyerekek számára létrehozza az ALAP!Tábort, ahol a gyerekek együtt játszhatnak, barátkozhatnak. A pedagógiai foglalkozásokkal tarkított nyári program egy hétig 34 gyerek számára kínál élményeket Nagykovácsiban.

A tábor szervezői az adományozók számára egyedülálló lehetőséget is elérhetővé tettek: mindazok, aki 5000 forintnál többel járulnak hozzá a tábor költségeihez, megkapják a Füst Milán-díjas Terék Anna kortárs költőnőnek erre a kezdeményezésre írt „Én is itt vagyok!” című költeményének egy-egy sorát, melyet így ők olvashatnak a világon először.

A tábor szervezői kétmillió forintot szeretnének összegyűjteni a költségek fedezésére. Az egyéni vagy csoportos adományokat az Élményakadémia honlapján lehet eljuttatni a szervezetnek, és Terék Anna teljes versét is ott olvashatják majd el – a kampány után – az érdeklődők.