Próbatermi e-vendégség: 362 perc zene

Csütörtök esténként fél 8 órai kezdettel látható-hallható a Próbatermi e-vendégség sorozat a Nemzeti Filharmonikusok Facebook-oldalán. 

A múlt hetekben az együttesek művészei a hosszú kihagyás után ismét felkeresték az eddig oly sok élményt kínáló helyszínt, azt a bizonyos, nagyon szeretett VI. emeleti próbatermet. Próbatermi vendégség zajlott a teremben – ám ezúttal a közönség nélkül. De ott volt a kamera, s egy profi videós csapat rögzítette az elhangzott és a közönségnek szánt muzsikálást. Boldog és örömteli zenélés volt. 

A nagysikerű Próbatermi vendégség sorozat az egykori főzeneigazgató, Kocsis Zoltán kezdeményezése. Ötlete a belső művészeti tartalékra, a hangszeres és énekkari művészek zenei ötleteire, szakmai ambícióikra, szolisztikus szerepekben megmutatkozásokra épült. A preklasszikus szerzőktől egészen a kortársakig terjed a műsor. Egyetlen megkötés volt, az is csak a lassan oldódó karantén miatt: egyik produkció létszáma sem haladhatta meg a tíz főt. Ennek eredményeképpen összesen nyolc, kb. 45 perces videót, 362 perc tiszta zenét sikerült rögzíteni az önkéntes akcióban részt vevő 110 művésznek. Az utolsó estére, augusztus 6-ra még egy külön meglepetés is készült. A 250 esztendővel ezelőtt született Ludwig van Beethoven műveinek a martonvásári szabadtéri helyszín adott otthont, ahol a Nemzeti Filharmonikusok 1958 óta minden nyáron kiemelkedően sikeres koncertekkel elevenítik meg a világ talán legismertebb zenei géniuszának alkotásait.

Mindemellett folytatódik az április végén kezdődött Filharmonikusok otthon című Facebook-sorozat. A művészek zenei videóit az FB-látogatók nagy szeretettel és készséggel fogadták. A kisfilmek nézettsége jócskán meghaladta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem telt házait, mi több, az egyik videót több mint 150 ezren tekintették meg.

A Nemzeti Filharmonikusok remélik, hogy a mostani koncertsorozat után hamarosan személyesen is találkozhatnak közönségükkel nyár végi, ősz eleji hangversenyeiken.