Az ifjúsági foglalkoztatás támogatása

Az Európai Bizottság ma ifjúsági foglalkoztatást támogató intézkedéscsomagot és európai készségfejlesztési programot tett közzé. A kezdeményezések azt hivatottak segíteni, hogy a fiatalok minden lehetőséget megkapjanak ahhoz, hogy képességeiket maradéktalanul kiteljesítve tevékenyen részt vegyenek az EU jövőjének alakításában, és nyertesei legyenek a zöld- és a digitális átállásnak.

A koronavírus-világjárvány rávilágított arra, hogy a fiatalok gyakran nehézségekkel szembesülnek, amikor kilépnek a munkaerő-piacra. Az ifjúsági foglalkoztatás-támogató intézkedéscsomag négy pillérre épül, amely együttesen megalapozza a következő generáció tagjainak munkaerő-piaci elhelyezkedését. A Bizottságot az a cél vezérli, hogy a tagállamok foglalkoztatási rendszerei a jövőben jobban ellen tudjanak állni a kihívásoknak, és hogy minél több fiatal álljon munkába. Ehhez minden fronton cselekedni kell: meg kell erősíteni az ifjúsági garanciarendszert, időtállóvá kell tenni az uniós szakoktatást és szakképzést, újult erővel elő kell mozdítani a tanulószerződéses gyakorlati képzést, és további intézkedések révén támogatni kell a fiatalok foglalkoztatását.
 
A Bizottság ma terjesztette elő a fenntartható versenyképességet, a társadalmi méltányosságot és a rezilienciát célzó európai készségfejlesztési programot is. A program ambíciózus mennyiségi célkitűzéseket határoz meg a következő 5 évre a készségek fejlesztése és az új készségek elsajátítása tekintetében, és e célok megvalósítására 12 intézkedést vázol fel, amely az elhelyezkedéshez szükséges készségek fejlesztésére összpontosít.

A Bizottság partnerként tekint a tagállamokra, a vállalkozásokra és a szociális partnerekre, és együtt dolgozik velük a helyzet megváltoztatásáért. Segíti, hogy az emberek egész életükön át tanulhassanak, és katalizátorként kívánja használni az uniós költségvetést avégett, hogy minél több állami és magánberuházás jöjjön létre a készségfejlesztés finanszírozására.
 
A készségfejlesztési program egyik intézkedése már ma életbe lép, ugyanis ma kezdi meg működését az új Europass-platform. A 29 nyelven elérhető webhely útmutatást kínál az önéletrajzíráshoz, személyre szabott álláshelyeket és tanulási lehetőségeket ajánl a felhasználóknak, és információkkal szolgál a készségek terén tapasztalható tendenciákról.

Az ifjúsági foglalkoztatást támogató intézkedéscsomagról szóló sajtóközlemény itt olvasható, az európai készségfejlesztési programról szóló sajtóközlemény pedig itt található.