Ismétlés után 543 millió forint jogdíj színészeknek

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) 543 millió forint jogdíjat fizet ki több mint 11 ezer – 95%-ban magyar – előadóművésznek műsoraik televíziós ismétlése után. Az eredetileg szeptember végére tervezett jogdíjfelosztást az EJI erőforrásainak rendkívüli összpontosításával öt héttel a határidő vége előtt zárta le. (A nyitó képen: Latinovits Zoltán és Ruttkay Éva; foto: Keleti Éva)

A jogdíjfelosztás kiszámításakor az EJI mintegy hétezer program adatát dolgozta fel; a műsorok összesített vetítési ideje meghaladta a 470 ezer percet, vagyis 327 napot. Volt olyan, amelyet kilenc alkalommal megismételtek.

A jogdíjfelosztás eredményeként 73 előadó jogdíja haladta meg az egymillió forintot. A tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadóművész együttes díjazása megközelíti a hetvenmillió; a kifizetett jogdíjak átlaga ötvenezer forint volt.

Az életkörülményeiket érintő várható negatív kilátásokra tekintettel az előadók nagy számban kérték az EJI-t, hogy hozza előre a televíziós ismétlési jogdíjak felosztást, és augusztusban fizesse is ki. Az EJI elnöksége pár nap alatt, már július végén reagált az igényre, és úgy határozott, hogy rendkívüli intézkedésekkel öt héttel korábbra hozza a televíziós ismétlési jogdíjak felosztását, hogy ezzel enyhítse a magyar színészek, zenészek igen nagy többségét különösen kedvezőtlenül érintő változások hatását.

Keleti Éva Kosssuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész kiállítása augusztus 20-án, délután két órakor nyílik a gödöllői Művészetek Házában. A kiállításon a fotóművész közel hatvan alkotása lesz látható, köztük számos új is szerepel, amit kifejezetten erre az alkalomra készített. A kiállítást dr. Gémesi György Gödöllő polgármestere nyitja meg, majd L. Péterfi Csaba, a kiállítás kurátora beszélget Keleti Évával, akit ezt követően 91-ik születésnapja alkalmából a szervezők felköszöntenek.

Az Előadó-művészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület, amit az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más felhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért. Ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek kereken 3500 tagja van.