Bélyeg a borsi Rákóczi-kastélyról

A Magyar Posta Zrt. alkalmi bélyeget bocsátott ki a borsi Rákóczi-kastély felújításának tiszteletére. A bélyeg Domé Eszter grafikusművész tervei szerint a Biztonsági Nyomdában készült ötvenezer példányban.

Borsi község Kelet-Szlovákiában, a terebesi kerületben, a magyar államhatártól néhány kilométerre fekszik. A falu nevét 1067-ben említi elsőként oklevél. A település többször a pataki vár tartozékaként szerepel, s közben a Perényiek, Pálócziak, Henyeyek, Zeleméryek uralták, majd 1616-tól Lórántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György házassága révén a Rákócziak birtokába került.

A borsi Rákóczi-kastély nevezetessége, hogy 1676. március 27-én ott született II. Rákóczi Ferenc magyar főnemes, a Rákóczi-szabadságharc vezetője, erdélyi fejedelem. A reneszánsz kastély az 1563–1638 között épült, eredeti kőkeretei a mai napig a helyükön vannak. A kétszintes épületen az 1940-es években átalakítást, felújítást végeztek, ennek ellenére a század végére aggasztóan romlott az állapotba.

A kastély megmentése és felújítása Szlovákia és Magyarország műemlékvédő szervezeteinek együttműködésében 1998-ban kezdődött el. 2005-ig fokozatosan javították a kastély északi szárnyát és a nyugati szárny északi részét, ám az építkezések végül félbe maradtak, majd 2018. szeptember 26-án újból elkezdődtek. A felújított kastélyt 2021. június 19-én ünnepélyes külsőségek között fölavatták.

Az alkalmi bélyegen a felújított borsi Rákóczi-kastély épülete és mellette Mayer Ede (1857-1908) II. Rákóczi Ferencet ábrázoló mellszobra látható. Az alkalmi boríték előoldalán egy épületrészlet, az alkalmi bélyegzőben pedig a kastély stilizált rajza szerepel.