Keleti Blokk, avagy a szocializmus életképei a kifutón

Keleti Blokk címmel új előadás készül, feldolgozva a magyarországi szocialista korszak sokszor keserédes tárgyi, zenei és szellemi hagyatékát. A Catwalk Concert Productions – vagyis Nagy Fruzsina jelmeztervező és a Soharózát vezető Halas Dóra bemutatójában –ismét egybeolvad divatbemutató és kórusszínház, elektronikával gondolva újra az 1989-et megelőző negyven évre jellemző zenei világot is. A bemutatót 2022. szeptember 9-én tartják a budapesti Trafóban.

Úttörő-életérzés, szakszervezeti üdülés a Balatonon, kaszinótojás egy presszóban, (tévesen!) Kádár-kockák, Trabant… Néhány olyan jellegzetessége a szocializmus időszakának, amelyet a magyar népesség jó része még mindig apró részleteiben is képes felidézni. Színes-szagos emlékei ezek a múltnak, nosztalgiát keltők egy olyan korszakból, amelynek hétköznapjait átjárta a szocializmus korántsem ennyire derűs szelleme. A catwalk-koncertek összeszokott alkotópárosa ennek a korszaknak ered a nyomába jelenleg készülő új előadása témájaként – amelyhez most egy előzetes videót is kiadott.

A jövőre bemutatandó Keleti Blokk című produkció a második világháború végétől 1989 végéig vezetett negyven év esztétikai és társadalmi emlékeit hangolja össze vizuálisan és hangzásban, a ma is erősen élő képeket extrém jelmezeken és az azokban éneklő modelleken keresztül megragadva. Betonpanel lakótelepek, kommunista altatódalok, szovjet űrprogram, cenzúra vagy táncdalfesztivál – a négy évtized széles tapasztalati spektruma vonul fel a színpadon.

A produkció egy különleges nemzetközi összefogás eredménye: a magyarokon kívül cseh, szlovák, lengyel vendégalkotók érkeznek a rendező Halas Dóra és Nagy Fruzsina meghívására, akikkel közösen születnek meg a képileg és zeneileg is összetett jelenetek. A négy ex-„kommunista” ország kollektív emlékezete így a nemzeti jellegek, sajátosságok hangsúlyozása mellett kerül szintézisbe, a nosztalgiát kritikus és objektív szemléletté formálva, ösztönözve a közönséget a korszakról való jelen idejű gondolkodásra. Ennek erősítésére a zenei anyagok szövege az egyes országok nyelvét gyúrja egybe, beleszőve még a közös referenciaként szolgáló oroszt is. A hazai premiert nemzetközi turné is követi a visegrádi négyek országaiban, sőt, rajtuk túl is.

A catwalk-koncert műfaját 2015-ben alkotta meg Halas Dóra és Nagy Fruzsina, az előadó-művészetnek egy még ismeretlen, összművészeti határterületét megálmodva, valahol a kórus-színház, az extrém divatbemutató és a koncert metszetében. A kifutó alakú színpadon éneklő modellek vonultatják fel az absztrakt, mesélő jelmezeket, miközben a zene és a látvány izgalmas dramaturgiával kapcsolódik egymásba.

A kettős első ilyen produkciója 2016-ban jelent meg „Tabu kollekció” címen, ezt követte „Az ügy” 2018-ban, majd 2021-ben a „Dalok a Kamrából”.

Az előadás zenei vezetője Halas Dóra, jelmeztervezője Nagy Fruzsina, hangtervezője: Bartha Márk. Szereplők: a Soharóza kórus tagjai. Rendező: Halas Dóra, Nagy Fruzsina. Partnerek a visegrádi országokból: Dorota Kuzniarska és az Action Group art collective (Lengyelország); Zuzana Hudekova és Pro Scena – The Slovak Scenographic Society (Szlovákia); Simona Rybakova és COSDAT – Czech Organization of Scenographers, Theatre Architects and Technicians (Csehország).